‘Medal of Honor’ voor held uit de Amerikaanse Burgeroorlog

Alonzo Cushing

Alonzo Cushing

Ruim honderdvijftig jaar na zijn dood heeft de Amerikaanse legerofficier Alonzo Cushing de Medal of Honor toegekend gekregen. President Obama reikte de onderscheiding donderdag uit aan een nabestaande van de held uit de Amerikaanse Burgeroorlog.


Alonzo Cushing sneuvelde op 3 juli 1863, tijdens de beruchte Slag bij Gettysburg. Deze slag wordt beschouwd als één van de belangrijkste keerpunten van de Amerikaanse Burgeroorlog. Gedurende drie dagen nam het leger van de noordelijke staten, geleid door legerofficier George Made, het op tegen het zuidelijke leger dat aangevoerd werd door opperbevelhebber Robert E. Lee. Laatstgenoemd wilde via Gettysburg diep in het noorden doordringen, maar werd verslagen. Vanaf dat moment moest het Geconfedereerde leger steeds meer terrein prijsgeven.

Gewond

De Slag bij Gettysburg kostte ongeveer vijftigduizend mensen het leven. Alonzo Cushing was een van hen. Hij was destijds 22 jaar oud en diende in het leger van de noordelijke staten. Cushing had de leiding over een aantal kanonnen en enkele tientallen manschappen. Tijdens de slag viel hij op door zijn moed. Hoewel hij geraakt was in zijn schouder en later ook buik, bleef hij doorvechten. Een kogel in zijn gezicht werd de jonge officier uiteindelijk fataal.

President Obama roemde de moed van de jonge Amerikaan en zei dat hij zonder de inzet van mannen als Cushing mogelijk nooit president was geworden.

De Medal of Honor is de hoogste militaire onderscheiding van de Verenigde Staten.

De ceremonie voor Alonzo Cushing:

Voor zover bekend de oudste foto van het Witte Huis. Foto is in 1864 gemaakt door John Plumbe
Voor zover bekend de oudste foto van het Witte…
Columbus op de Santa Maria, 1492 (Emmanuel Leutze)
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat een moslim Amerika lang…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: