Meermanno opent speciale zaal voor bijzondere boekvormen

Bibliotheca Thurkowiana Minor – Foto: Meermanno

Museum Meermanno in Den Haag opent zaterdag een nieuwe tentoonstellingszaal, speciaal voor bijzondere boekvormen.

De Bibliotheca Thurkowiana Minor, een miniatuurbibliotheek met 1515 miniboekjes van Guus Thurkow (1942-2011), zal in deze zaal een belangrijke plaats innemen. Museum Meermanno verwierf deze bijzondere miniatuurbibliotheek een jaar geleden.


De bibliotheek is gebouwd door Guus en Luce Thurkow. Op 1 januari 2001 besloten zij een bibliotheek voor miniatuurboeken te laten bouwen naar het voorbeeld van beroemde zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse poppenhuizen. Uitgaande van de maximale grootte van een miniatuurboek van 76 millimeter werd gekozen voor een schaal van 1 op 4.

- advertentie -

De bibliotheek is klassiek ingedeeld in rubrieken als Historia Naturalis en Musica, en een enkele meer moderne categorie als Photographia. Een onderdeel van de miniatuurbibliotheek dat alleen onder begeleiding en op afspraak kan worden getoond, is L’enfer (De Hel), oftewel de ‘geheime boekenkast’ met de rubriek Erotica.

Vroege voorbeelden

In de nieuwe zaal op de tweede verdieping van het museum zijn naast een selectie bijzondere uitgaven van de Catharijne Pers, enkele hele vroege voorbeelden van miniatuurboekjes te zien uit ongeveer 1800.

Ook worden er boekjes getoond die in het teken staan van de tentoonstelling Gewapend met kennis, die tot en met 15 september 2013 te zien is in het museum. Tot slot is er een vitrine ingericht met bijzondere miniatuurkinderboekjes. In de toekomst zullen er steeds wisselende verzamelingen bijzondere boekvormen getoond worden in deze zaal.

Brugge (?), Drieluik met de balseming van het lijk…
[caption id="attachment_9919" align="alignleft" width="265"]Scheepvaartmuseum Amsterdam - Foto: CC/Ricardo LiberatoEr mogen voorlopig geen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: