Meeste oude manuscripten Timboektoe onbeschadigd

Werelderfgoed van Timboektoe – Foto: Unesco

Het merendeel van de oude manuscripten in Timboektoe is onbeschadigd. Dat hebben Zuid-Afrikaanse expert gezegd tegenover persbureau Reuters.

De Malinese stad werd april vorig jaar bezet door islamitische strijders die in het noorden van het land de onafhankelijke staat Azawad hadden uitgeroepen. De radicale moslims voerden vervolgens zeer strenge wetten in en hadden het gemunt op het erfgoed van Timboektoe.


De stad Timboektoe werd in de twaalfde eeuw na Christus door de Toearegs gesticht. De stad ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste handelscentra op de grens tussen de Arabische wereld en zuidelijk Afrika. Timboektoe beleefde in de vijftiende en zestiende eeuw zijn hoogtijdagen. De stad telde toen meer dan honderdduizend inwoners en had verschillende grote moskeeën. De Sankore-moskee ontwikkelde zich tot een belangrijk centrum van islamitische geleerdheid.

- advertentie -

Afgelopen week veroverden Franse troepen de stad Timboektoe op de islamitische strijders. Er blijken door de moslimextremisten inderdaad documenten te zijn verbrand, maar het merendeel lijkt onbeschadigd te zijn. Volgens een expert die betrokken is bij de conservering van de documenten zou 95 procent van de 300.000 manuscripten “veilig en in goede staat” zijn.

Foto: dagboekarchief.nlHet Nederlands Dagboekarchief wordt vanaf 11 februari ondergebracht…
raveel-palen-haarlem
Palen in haarlem van Roger Raveel - Foto: CC/FamiliemanDe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: