Meesterwerk Titiaan brengt 12,3 miljoen op

Titiaans ‘A Sacre Conversazione’


Titiaan’s A Sacre Conversazione is donderdag bij Sotheby’s in New York verkocht aan een Europese particuliere verzamelaar. De verzamelaar betaalde 16,9 miljoen dollar voor het werk. Omgerekend is dit ongeveer 12,3 miljoen euro.

Omdat er maar zelden werken van de Venetiaanse kunstenaar Titiaan (ca. 1487-1490) op veilingen verschijnen, reisde het schilderij voorafgaand aan de veiling in New York langs verschillende hoofdsteden. A Sacre Conversazione was de afgelopen maanden ondermeer te bewonderen in Parijs, Amsterdam en New York.

- advertentie -

Titiaan heeft een grote invloed gehad op de Venetiaanse schilderkunst van de zestiende en zeventiende eeuw. Hij maakte honderden werken die tegenwoordig verstrooid zijn over de hele wereld. Zijn werk wordt doorgaans onderverdeeld in vier perioden. Het werk dat begin volgend jaar geveild wordt, maakte de kunstenaar rond 1560, in de zogenaamde vierde periode van de kunstenaar. In deze periode werkte Titiaan voor de koningen van Spanje, eerst voor Karel V en later voor Filips II.

De veiling van Oude Meester Schilderijen in New York leverde in totaal zestien nieuwe veilingrecords op. Een ander werk dat veel opbracht was het schilderij Een oude dame die uit een pot pap eet van de Noord-Nederlandse schidler Gerard Dou (1613-1675). Dit werk bracht omgerekend 3,9 miljoen euro betaald, meer dan een verdubbeling van de richtprijs. Het oude veilingrecord van Dou stamt uit 2005 met Een Slapende Hond die nu, vanwege een tijdelijke expositie, in het Mauritshuis in Den Haag hangt.

rembrandt-portret-jonge-man-1632
Rijksmuseum TwentheIn het Rijksmuseum Twenthe in Enschede wordt komend…
claude-monet-zaandam
Detail van een schilderij dat Monet in Zaandam maakteDe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: