Menhirs

Menhir in Ierland

Menhir in Ierland


Stripfiguur Obelix liep er vaak mee op zijn rug, een langwerpige steen van enkele meters hoog. De naam voor deze stenen, menhirs, is afkomstig uit het Bretons. Het woord is opgebouwd uit de woorden ‘men’ dat steen betekent en ‘hir’ dat staat voor lang of rechtopstaand. Prehistorische volkeren zetten de stenen op verschillende plekken op aarde neer.

Menhirs zijn te zien in Europa, Afrika en Azië maar komen het meest voor in West-Europa. De stenen werden ongeveer 4000 tot 6000 jaar geleden geplaatst.

Betekenis
Obelix met een menhirOver de betekenis van de menhirs bestaat veel onduidelijkheid. Lange tijd werd aangenomen dat de locaties waar de menhirs staan door druïdes (priesters) gebruikt werden voor het brengen van mensenoffers, maar echt bewijs is hiervor niet. Ook wordt wel aangenomen dat men bij menhirs vruchtbaarheidsrituelen hield of de komst van een nieuw seizoen verwelkomde.

Op veel menhirs zijn inkervingen te vinden uit de megalitische kunst.

Stonehenge uit de atlas van Blaeu, 1645
MerlijnDe tovenaar Merlijn is een van de bekendste figuren…
Replica van de schedel van de Piltdown-mens - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: