Dark
Light

Met stille trom. F. Springer en het einde van Nieuw-Guinea

Auteur:
2 minuten leestijd

Baliemvallei, 1961 (© Erven C.J. Schneider)
Baliemvallei, 1961 (© Erven C.J. Schneider)
Het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek presenteren vanaf begin oktober de tentoonstelling ‘Met stille trom. F. Springer en het einde van Nieuw Guinea’.

In 1962 nam Nederland afscheid van Nieuw-Guinea. De tentoonstelling ‘Met stille trom. F. Springer en het einde van Nieuw-Guinea’ gaat over Carel Jan Schneider (1932-2011), die als Controleur bij het Binnenlands Bestuur met de Papoea’s werkte in dit ‘laatste stukje tropisch Nederland in de Pacific’. Onder het pseudoniem F. Springer schreef Schneider verhalen die sterk geïnspireerd zijn door zijn ervaringen op dit immense eiland.

Met stille trom, een journaal - F. Springer
Met stille trom, een journaal – F. Springer
In de expositie zijn (bewegende) beelden, voorwerpen en documenten uit Schneiders privécollectie te zien. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar de Baliemvallei, een geïsoleerd gebied in het centrale bergland van Nieuw-Guinea, waar Schneider twee jaar met zijn gezin woonde. Centraal staan het leven en werk van bestuursambtenaar Schneider en zijn contacten met de plaatselijke Papoea’s, de Dani, in de laatste jaren van het Nederlands bestuur in de vallei. Samensteller van de tentoonstelling is Liesbeth Dolk, de biografe van F. Springer.

Met stille trom

Carel Jan Schneider moest in 1962 terugkeren naar Nederland, maar de Papoea’s en hun land bleven in zijn hart. Kort na zijn thuiskomst schreef hij binnen enkele weken Met stille trom, een neerslag van zijn ervaringen als Controleur Baliem. Op zijn verzoek werd deze roman toen niet uitgegeven. Vlak voor zijn dood bewerkte Schneider de proeven met nieuw enthousiasme. In 2012 werd Met Stille Trom, een journaal door Querido uitgebracht. Waarom het boek in 1962 niet verscheen, en in 2012 wèl, onthult Schneider zelf in zijn Voorwoord bij deze postuum gepubliceerde roman. Hij vond dat in het boek het drama van de oorspronkelijke Papoeabevolking onvoldoende voor het voetlicht werd gebracht.

Samen met zijn andere verhalen over Nieuw-Guinea vormt dit boek een leidraad bij de tentoonstelling.

In 2012, vijftig jaar na het afscheid van Nieuw-Guinea, presenteerde Stichting Tong Tong deze eigen productie in het Cultuurpaviljoen van de 54e Tong Tong Fair. Speciaal voor een reprise in Museum Bronbeek door het Indisch Herinneringscentrum wordt de tentoonstelling op maat gemaakt door vormgeefster Monique Kreefft en aangevuld met enkele vitrines. De tentoonstelling geeft verdieping bij de vaste tentoonstelling ‘Het Verhaal van Indië’ in Museum Bronbeek.

Expositie 4 oktober 2014 t/m 15 januari 2015

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×