‘Mickey Mouse werd geboren in de Middeleeuwen’

Veertiende-eeuwse fresco met een afbeelding van 'Mickey Mouse'

Veertiende-eeuwse fresco met een afbeelding van ‘Mickey Mouse’

Mickey Mouse is natuurlijk een bedenksel van Ub Iwerks. Deze striptekenaar van Disney ontwierp het figuurtje, dat is opgebouwd uit drie grote cirkels, in 1928. Het vrolijke muisje kreeg zijn (irritante?) piepstemmetje van Walt Disney zelf, die dol was op Mickey Mouse.

Mickey Mouse

Mickey Mouse


Het is echter dat mensen geen 700 jaar oud kunnen worden anders had Disney wellicht een claim aan zijn broek gehad. In een kerkje in het zuiden van Oostenrijk werd ruim tien jaar geleden namelijk een fresco gevonden met daarop een figuurtje dat wel heel erg op Mickey Mouse lijkt. Net als het beroemde Disney-figuurtje heeft het grote, ronde oren en een opstaande neus.

De veertiende-eeuwse fresco toont ‘Mickey’ geknield voor een metershoge afbeelding van Sint-Christoffel, de patroonheilige van de reizigers

Het toerismebureau van het plaatsje Malta, waar de ontdekking werd gedaan, was destijds opgetogen over de vondst en stelde dat de gelijkenis met Mickey Mouse zo treffend was “dat Disney mogelijk zijn wereldwijde copyright zou verliezen”. Zover kwam het echter niet.

- advertentie -

Steamboat Willie

De moderne Mickey Mouse, de lieveling van Walt Disney, was in 1928 voor het eerst te zien in een tekenfilm. Het stripfiguurtje debuteerde, samen met zijn vriendin Minnie Mouse, in de film Plane Crazy. In deze eerste film waren de figuurtjes nog niet te horen.

Echt bekend werd met Mickey Mouse met de film Steamboat Willie die ook in 1928 werd uitgebracht. Het stemgeluid van de muis kwam van niemand minder dan Walt Disney zelf.

Mickey Mouse: Steamboat Willie (1928)

Geel bord op het station van Amersfoort -…
Krantenbericht over de vrijlating van Kees Vellekoop - Delpher.nl
Krantenbericht over de vrijlating van Kees Vellekoop -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: