Middeleeuwse boerderijen gevonden in Zeeland

Middeleeuwse boerderijen gevonden in Zeeland

Middeleeuwse boerderijen gevonden in Zeeland

Tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een nieuwe waterleiding zijn vorige week in Zeeland sporen gevonden van meerdere boerderijen uit de Middeleeuwen.


De vondst werd gedaan tussen Kapelle en Goes. Op dit moment worden de sporen verder blootgelegd. Er is sprake van meerdere boerderijen die dateren uit verschillende perioden uit de Middeleeuwen. Dit blijkt onder meer uit het feit dat er sporen van verschillende bouwstijlen zijn herkend.

Van een exemplaar, deze boerderij dateert vermoedelijk uit de tiende of elfde eeuw, of mogelijk zelfs nog vroeger, zijn paalgaten aangetroffen die het mogelijk maken om een reconstructie te maken van de boerderij uit deze vroege periode van bewoning in de zogenaamde Bevelanden.

Deze vindplaats is volgens de gemeente Kapelle erg bijzonder. In Zeeland zou namelijk niet eerder een dergelijke boerderij in zijn geheel ook aangetroffen. Ook het type van de huisplattegrond is niet eerder bekend. De opgraving vormt daarmee een aanvulling op het wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van huisplaatsen in de Middeleeuwen in Zeeland en de rest van Zuidwest-Nederland en Vlaanderen.

- advertentie -

Geen paalgaten maar dwarsbalken

De andere boerderijen, die ongeveer twintig meter meter verderop gelegen zijn, dateren vermoedelijk uit de veertiende of vijftiende eeuw. Bij dit type werden geen paalgaten aangetroffen voor steunbalken, maar is sprake van een fundering van het huis op lange dwarsbalken. Omdat deze sporen vaak moeilijk in de bodem te herkennen zijn en vaak slecht geconserveerd, is ook deze vindplaats zeldzaam in Zeeland.

Het vondstmateriaal bestaat voornamelijk uit de vulling van (afval)kuilen met aardewerkscherven en botmateriaal, huttenleem en een begraving van drie volledige schapen.

Bodhisattva - Turfan, Xinjiang, Bezeklik, 11de eeuw (State Hermitage Museum, St Petersburg)
Bodhisattva - Turfan, Xinjiang, Bezeklik, 11de eeuw (State…
[caption id="attachment_20647" align="alignleft" width="265"] DNABij Oegstgeest werden enkele jaren geleden de resten…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: