Middeleeuwse grafkelders gevonden in Utrecht

Janskerk op een schilderij van Hendrik van Oort, 1824

Janskerk op een schilderij van Hendrik van Oort, 1824

Onder het Janskerkhof in Utrecht hebben archeologen twee middeleeuwse grafkelders gevonden. De laatste vondst van dergelijke grafkelders in Utrecht dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw.


De grafkelders bevinden zich in de kloostergang van het voormalige Minderbroederklooster dat in 1246 werd gesticht en in 1579 gesloten. De wanden van de grafkelders zijn bepleisterd en beschilderd met verschillende kruismotieven. In beide kelders zijn minstens zeven individuen aangetroffen.

Tot nu toe zijn vergelijkbare grafkelders alleen bij de Utrechtse kapittelkerken, zoals de Domkerk, de Janskerk en de Pieterskerk, aangetroffen, maar het is voor het eerst dat ze zijn gevonden in een kloostercontext. De Afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht bekijkt samen met de Universiteit Utrecht of de kelders in het zicht kunnen worden gebracht.

De ontdekking werd gedaan tijdens verbouwingswerkzaamheden door de Universiteit Utrecht.

- advertentie -
Moderne souvlaki (CC)
Moderne souvlaki (CC)Lange tijd wisten archeologen niet zo…
St-Jacob op de Coudenberg, interieur - Foto: CC
St-Jacob op de Coudenberg en de toegang tot…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: