Miljoenen historische afbeeldingen online gezet

De Amerikaanse academicus Kalev Leetaru is bezig met de ontwikkeling van een enorme database waarin zo’n 12 miljoen rechtenvrije historische afbeeldingen geplaatst zullen worden. Inmiddels zijn er al 2,6 miljoen afbeeldingen op fotowebsite Flickr geplaatst. Dat meldt de BBC.

Internet Archive Book Images

Internet Archive Book Images


De afbeeldingen zijn afkomstig van meer dan zeshonderd miljoen pagina’s uit bibliotheekboeken die door de Internet Archive zijn ingescand. Tot nu toe waren deze afbeeldingen vrij moeilijk toegankelijk maar als het aan Leetaru ligt worden ze dus allemaal gratis toegankelijk gemaakt via Flickr.

Volgens de onderzoeker stonden bij digitaliseringsprojecten de afgelopen decennia teksten steeds centraal en werden afbeeldingen veelal genegeerd. Gedigitaliseerde boeken werden bijvoorbeeld beschikbaar gesteld als PDF. Naar afbeeldingen werd echter niet specifiek gekeken waardoor het vaak nog lastig is om die op te zoeken.

De afbeeldingen die Leetaru op Flickr plaatst dateren uit de periode van 1500 tot 1922 en zijn allemaal rechtenvrij. De academicus begon aan het project toen hij bij de Georgetown University in Washington werkte. Hij ontwikkelde zelf software die in staat is gedigitaliseerde bestanden te doorzoeken op afbeeldingen. Deze worden vervolgens automatisch uitgesneden en opgeslagen als afbeelding-bestand. Bij de afbeeldingen wordt ook een stuk tekst geplakt, zodat ze beter te vinden zijn.

- advertentie -
Het stuk taart (Nate D. Sanders)
Het stuk taart (Nate D. Sanders)Een oud maar…
GeschiedeniswerkplaatsHistorisch Nieuwsblad en Noordhoff Uitgevers, een grote uitgever…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: