‘Mini Lisa’, een Mona Lisa van 30 microns groot

De 'Mini Lisa' - Foto:  Georgia Tech

De ‘Mini Lisa’ – Foto: Georgia Tech

Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd een extreem kleine kopie van de Mona Lisa te maken. De kopie is slechts dertig microns ‘groot’. Ter vergelijking: een gemiddelde mensenhaar heeft een dikte van ongeveer zeventig micron.

De bijzondere kopie van het meesterwerk van Leonardo Da Vinci is gemaakt door wetenschappers van Georgia Tech, een Amerikaanse universiteit in Atlanta. Ze maakten de ultrakleine Mona Lisa met een atoomkrachtmicroscoop.

Met behulp van een speciale techniek (ThermoChemical NanoLithography) werd de kopie van het meesterwerk pixel voor pixel gemaakt door steeds een klein stukje te verwarmen. Hierdoor ontstonden kleine chemische reacties.


Warmte

De wetenschappers wisten deze processen zo te sturen dat uiteindelijk een zeer kleine kopie van de Mona Lisa ontstond. De hoeveelheid warmte die toegepast werd bepaalde de kleur: hoe hoger de temperatuur, hoe lichter de kleur werd.

De reiziger - Frans Hals (Stiftung Heinz Kuckei Collectie, Berlijn)

[caption id="attachment_33451" align="alignnone" width="700"] De balspelers - Jan Miense Molenaer, 1631

Het Frans…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: