Miniatuurhandschrift met 48 wonderen, ca. 1540

Miniatuurhandschrift met 48 wonderen, ca. 1540

Miracoli del B. Anthonio Pellegrino. Handschrift, Italië, ca. 1540. [MMW, HM 147]

Boek van de Maand

De boekdrukkunst was al bijna een eeuw oud toen dit piepkleine Italiaanse handschriftje gemaakt werd. Het dateert van ongeveer 1540 en bevat beschrijvingen van 48 wonderen die worden toegeschreven aan de heilige Antonio Manzoni, bijgenaamd Il Pellegrino (‘de pelgrim’).

Museum Meermanno

Museum Meermanno

Over zijn leven is zo goed als niets bekend; het weinige dat we weten komt uit een anoniem heiligenleven uit de dertiende eeuw, dat vermoedelijk geschreven werd met het oog op Manzoni’s heiligverklaring. Manzoni werd geboren te Padua. Volgens de overlevering verliet hij de stad op tienjarige leeftijd om een leven van ascese te gaan leiden. Hij bezocht Rome en maakte pelgrimsreizen naar Santiago de Compostela en Keulen. Hij overleed in Padua op 30 januari 1267.

Direct na zijn dood kwamen er meldingen van wonderbaarlijke genezingen die plaatshadden bij zijn graf. Tot 1270 werden er 48 wonderen genoteerd door een plaatselijke notaris.

Het boekje is 27 x 21 mm groot en zit in de oorspronkelijke zestiende-eeuwse band. Het komt uit de verzameling miniatuurboekjes die Museum Meermanno verwierf uit de collectie van de Amsterdamse antiquaar Abraham Horodisch.

- advertentie -

~ Erik Geleijns – Museum Meermanno

Museum Meermanno in Den Haag zet op Historiek iedere maand een interessant boek uit de eigen collectie in de schijnwerpers. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Een overzicht van al geplaatste boeken is altijd op deze pagina te vinden.
Paul McCartney tijdens een concert van Wings in 1976 (OTRS)
Detail van de cover van 'Man on the…
Kroniek van Vlaanderen (ca. 1500-1510)
Expositie Topstukken KB Dit handschrift werd in het begin van de zestiende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: