Minister heeft geen bewaar tegen verkoop typemachines W.F. Hermans

Willekeurige foto van een oude typemachine

Minister Bussemaker van Cultuur heeft er geen bezwaar tegen dat een verzameling typemachines van schrijver Willem Frederik Hermans verkocht wordt aan een boekhandel in België.

Kamerleden van de PvdA en VVD maakten onlangs bezwaar tegen deze voorgenomen verkoop. Zij willen graag dat de typemachines bewaard blijven voor Nederland en vroegen de minister in actie te komen.


Die heeft nu echter laten weten (pdf) geen bezwaar te hebben tegen de verkoop. Volgens Bussemaker blijft de collectie bijeen en is hij straks voor publiek toegankelijk in het Nederlands taalgebied. In haar reactie wijst de minister er nog even op dat Willem Frederik Hermans sinds 1991 in België woonde.

- advertentie -

Het gaat om honderdvijftig typemachines. De verzameling belandde na de sluiting van het Tilburgse museum Scryption in 2011 op straat en sinds die tijd probeert de Stichting Onterfd Goed een goede bestemming voor de typemachines te vinden. De gemeente Groningen en twee Nederlandse beeldend kunstenaars waren in de race om de typemachines over te nemen, maar uiteindelijk koos Stichting Onterfd Goed na een verkiezing voor de boekhandel Limerick in het Vlaamse Gent.

Gerelateerde boeken:

De postzegel met de nieuwe afbeelding van Marianne In…
Constantijn Huygens jr. Op verzoek van historicus Rudolf Dekker…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: