Minister-president bij herdenking Razzia van Putten

Vrouwtje van Putten (Historiek)

Vrouwtje van Putten (Historiek)

De jaarlijkse herdenking van de Razzia van Putten wordt dit jaar bijgewoond door minister-president Mark Rutte. Het is op 2 oktober 2014 precies zeventig jaar geleden dat honderden mannen uit Putten door de Duitsers op transport gesteld naar concentratiekampen.

De Duitsers besloten een razzia te houden nadat in de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 leden van het Puttense verzet een aanslag hadden gepleegd bij de Oldenallerbrug tussen Putten en Nijkerk. Als vergelding lieten de Duitsers het hele dorp omsingelen. De mannen werden vervolgens gescheiden van de vrouwen en ruim honderd woningen werden in brand gestoken.


In totaal werden er 661 mannen vanuit het dorp door de Duitsers op transport gesteld naar concentratiekampen. Na de oorlog keerden slechts 48 mannen terug.

De razzia wordt ieder jaar op 2 oktober herdacht bij het monument ‘Het Vrouwtje van Putten’. Voor dit monument is een groot perk te vinden waarbij 660 vierkanten de weggevoerde mannen uitbeelden. Tijdens de herdenking worden kransen gelegd en de aanwezigen zingen gezamenlijk Psalm 84. Dat lied zongen de weggevoerde mannen ook voor ze op transport werden gesteld.

- advertentie -

Minister-president Rutte legt dit keer namens de ministerraad een krans. Eerder op de dag woont hij een besloten bijeenkomst voor nabestaanden van de slachtoffers bij.

Lees ook: Razzia van Putten

Luchtfoto van Amsterdam
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan sprak afgelopen zondag de 25ste…
'Troostmeisjes' op cover 'Days Japan'
'Troostmeisjes' op cover 'Days Japan'De Nederlandse fotograaf Jan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: