Minister: rijksmusea kunnen open blijven

Slot Loevestein – Foto: CC/Niels

Volgens minister Jet Bussemaker (Cultuur) hoeven Slot Loevestein, Huis Doorn en het Rijksmuseum Twente volgend jaar helemaal niet de deuren te sluiten voor het publiek. Ze zei dat maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Tijdens het overleg gaf de minister onder meer aan te overwegen Slot Loevestijn financieel te helpen. Dit museum – in de Nederlandse geschiedenis vooral bekend als het slot waaruit de


rechtsgeleerde Hugo de Groot in 1621 in een boekenkist ontsnapte – heeft een tekort van 200.000 euro. Bussemaker wil nu overwegen de helft daarvan op te brengen, op voorwaarde dat andere partijen de rest van het geld betalen. De minister stelt dat het museum volgend jaar de deuren in ieder geval niet hoeft te sluiten. Ze zei hierover onder meer:

- advertentie -

Het beeld van een kasteel dat langzaam in verval raakt, waar de gieren rondhangen, dat klopt niet.

Ook Huis Doorn, de plaats waar de laatste Duitse keizer in ballingschap woonde, hoeft volgens de minister de deuren niet te sluiten. Voor dit museum wil ze echter geen extra geld uittrekken. Bussemaker stelt dat het museum bijvoorbeeld kan gaan samenwerken met een andere instelling of museum. Ook kan dit museum overwegen zich meer op de Eerste Wereldoorlog te richten. Er zouden dan mogelijkheden zijn om geld binnen te halen voor verschillende projecten.

Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe in Enschede wordt volgend jaar geconfronteerd met een korting van 900.000 euro en dreigde daarom de deuren te moeten sluiten. Een meerderheid in de Tweede Kamer blijkt echter tegen sluiting van het museum te zijn. Een motie van coalitiepartner PvdA om het museum open te houden werd gesteund door alle partijen, met uitzondering van de PVV.

Minister Bussemaker heeft aangegeven bereid te zijn om voor volgend jaar te kijken of er geld is om het museum open te houden voor het publiek. Dit op voorwaarde dat andere partijen, waaronder provincie en gemeente, ook bereid zijn in de buidel te tasten.

De codes op het vloeipapiertjeCanadese wetenschappers zeggen een gecodeerd…
Foto: www.huisdoorn.nlHet zit Huis Doorn niet mee. Terwijl het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: