Misdadige vrouwen – Manon van der Heijden

Misdadige vrouwen - Manon van der Heijden

Misdadige vrouwen – Manon van der Heijden

Boek over criminaliteit en rechtspraak in Holland in de periode 1600 tot 1800 waarin vrouwen centraal staan.

Criminaliteit is een mannenzaak, toch? Niet als we naar het verleden kijken. Tegenwoordig zijn vrouwen verantwoordelijk voor 10 procent van de criminaliteit in Nederland, maar in de vroegmoderne tijd was soms meer dan de helft van de vervolgde misdadigers een vrouw.

Misdadige vrouwen gaat over deze vergeten groep uit de geschiedenis: de duizenden vrouwen die voor de rechtbanken kwamen. Het laat zien tot welke misdrijven zij werden gedreven, wat voor excuses zij te berde brachten tijdens de verhoren, wie over hen klaagde en wie hen hielp, en hoe zij door rechters werden veroordeeld. De wereld van misdadige vrouwen is een verhaal van wanhoop, armoede en kwetsbaarheid, maar ook van vrijheid, zelfstandigheid en vechtlust.

Manon van der Heijden (1966) is hoogleraar Comparative Urban History aan de Universiteit Leiden. In 2012 ontving zij een Vici-premie voor excellente onderzoekers voor haar onderzoek naar criminaliteit en vrouwen in het verleden.

- advertentie -

Lees ook de bespreking: Foute vrouwen in de vroegmoderne tijd

Misdadige vrouwen – Manon van der Heijden
ISBN: 9789035140424
Uitgever: Prometheus / Bert Bakker
Paperback, 260 pagina’s
Prijs: € 24,95

Bestel dit boek bij:

Zover je keek was er niks - Lenie…
[caption id="attachment_39677" align="alignleft" width="220"] Karrensporen onder het asfalt - Maarten BrandsHoogleraar Maarten…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: