Dark
Light

Mississippi – Amerikaanse staat

Auteur:
1 minuut leestijd
Vlag van Mississippi - Amerikaanse staat
Vlag van Mississippi - Amerikaanse staat

Mississippi, zuidelijke staat in Amerika met de bijnaam Magnolia State. Mississippi heeft een oppervlakte van 125.546 km² en ongeveer 3 miljoen inwoners. Hoofdstad van de staat is Jackson.

Voordat Europeanen de huidige staat Mississippi koloniseerden werd het gebied bevolkt door verschillende indianenstammen. De eerste blanke die het gebied in 1539 aandeed was de Spaanse conquistador en ontdekkingsreiziger Hernando de Soto. Hoewel het gebied dus eerst werd verkend door de Spanjaarden waren het de Fransen die de eerste nederzettingen in het gebouw vestigden. De Fransman Robert de la Salle bereikte in 1682 de monding van de rivier de Mississippi en legde beslag op het gebied. In 1699 stichtte hij fort Maurepas bij het huidige Biloxi. Mississippi was in die periode een deel van de Franse kolonie Louisiana.

De staat Mississippi in het rood gemarkeerd
De staat Mississippi in het rood gemarkeerd

Het gebied kwam in 1763 onder Engels bestuur en werd in 1779 door Spanjaarden bezet. Pas in 1795 werd het officieel afgestaan aan de Verenigde Staten. Drie jaar hierna (1798) werd het Mississippi-territorium gevormd. Op 10 december 1817 trad Mississippi, als twintigste, als staat toe tot de Unie.

Jefferson Davis
Jefferson Davis
In Mississippi was slavernij aan de orde van de dag. De slaven werkten op de vele katoenplantages die zich in het gebied bevonden. De staat hoorde bij de eerste staten die zich in 1861 afscheidden van de Unie en daarmee een begin maakten aan de Amerikaanse Burgeroorlog. De president van de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika was een inwoner van de staat Mississippi: Jefferson Davis.

Na de Amerikaanse Burgeroorlog stond de staat enkele jaren onder noordelijk gezag.

Vlag

De vlag van de staat Mississippi bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren blauw, wit en rood. In de linkerbovenhoek is de vierkante oorlogsvlag te zien die de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog gebruikten. De vlag werd op 7 februari 1894 aangenomen.

Omdat de vlag een eerbetoon is aan de zuidelijke gevallenen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, wordt er geregeld kritiek op geleverd. Op 17 april 2001 werd er zelfs een referendum gehouden om een andere vlag aan te nemen. Dit voorstel haalde het echter niet.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×