Modehuis onwerpt ‘handtas van Leonardo da Vinci’

Onder de schets, boven de handtas – Foto: Modehuis Gherardini

Het Italiaanse modehuis Florence Gherardini heeft een tas ontworpen op basis van een eeuwenoude schets die door kunstenaar en wetenschapper Leonardo da Vinci (1452-1519) zou zijn gemaakt.

Da Vinci zou de schets van de tas in 1497 hebben gemaakt. In datzelfde jaar maakte hij ook zijn meesterwerk Het Laatste Avondmaal. De schets van de handtas werd ruim dertig jaar geleden ontdekt.

Het modehuis liet ontwerpster Carla Braccialini een tas ontwerpen op basis van de tekening van de oude meester. Eerder deze maand werd de tas voor het eerst aan het publiek getoond. Het gaat om een kalfsleren tas die als titel La Pretiosa heeft gekregen.Pretiosa is Italiaans voor ‘kostbaar’.

Er zijn slechts 99 exemplaren van de tas vervaardigd. Vanaf maart zullen ze in de winkels van het Italiaanse modehuis te koop zijn.

Leonardo Da Vinci woonde lang in Rome, samen met de andere beroemde schilders als Rafaël en Michelangelo. Naast de Mona Lisa is ook hij ook bekend vanwege zijn Laatste avondmaal. Slechts zeventien van zijn schilderijen zijn bewaard gebleven. Naast schilder was Da Vinci onder meer beeldhouwer, architect, uitvinder, filosoof en scheikundige.

Filmpje over de ontwikkeling van de tas

thevenet-gedenkplaat-gr
jan-van-eyck-grafelijke-vispartij-gr

[caption id="attachment_14407" align="alignleft" width="265"]De Grafelijke vispartij - Jan van Eyck (Louvre)

In Museum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: