Moderne mens verwant aan ‘homo denisova’

Kies van de homo denisova – Foto: Max Planck Instituut

Wetenschappers van het Max Planck Instituut in Leipzig zijn er in geslaagd het volledige genoom van de zogenaamde homo denisova te reconstrueren.

In 2008 werden in een Siberische grot resten gevonden van een tot dan toe onbekende menssoort. Twee jaar later stelden onderzoekers al vast dat deze menssensoort qua dna-profiel veel weg had van de homo floresiensis (floresmens), een Aziatische mensensoort die in 2003 werd ontdekt. De homo- advertentie -

Een van de onderzoekers in het laboratorium – Foto: Max Planck Instituut

denisova, vernoemd naar de grot waarin de resten werden gevonden, leefde volgens wetenschappers gedurende een lange periode tegelijkertijd met de moderne mens én de neanderthaler.

In de grot werden in 2008 slechts een deel van een vinger en een verstandskies van de homo denisova gevonden. Niet veel, maar wetenschappers zijn er nu toch in geslaagd het volledige genoom van deze mens in kaart te brengen. De gevonden resten blijken van een vrouw te zijn geweest en die vrouw had bruine ogen, bruin haar en een donkere huid.

De wetenschappers hebben het genoom van de vrouw vergeleken met dat van Neanderthalers en elf moderne mensen. De zogenaamde ‘Denisova-vrouw’ blijkt ongeveer evenveel verwant te zijn aan de moderne mens als aan de Neanderthalers.

Volgens de wetenschappers van het Max Planck Instituut heeft de homo denisova ook dna uigewisseld met de moderne mens. Zo’n drie procent van de genen van de mensen die vandaag de dag in Papoea Nieuw Guinea wonen, blijken afkomstig te zijn van de homo denisova.

De wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Science.

Bloemencorso van Zundert, 1956 - Foto: CC/Archief Stichting Bloemencorso…
Tijdens het lijsttrekkersdebat bij Knevel en Van den Brink kwamen Mark Rutte

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: