Modern heksbeeld komt van Pieter Bruegel

Pieter van der Heyden naar Pieter Bruegel, Sint Jacob bestrijdt hekserij en toverij, gravure, 1565

Het moderne beeld van de heks die langs de schoorsteen op een bezemsteel wegvliegt, is gecreëerd door de Brabantse schilder Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525-1569). Dat stelt kunsthistorica Renilde Vervoort die volgende maand aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een studie naar hekserijvoorstellingen in de Nederlanden tussen 1450 en 1700.

Verschillende kunstenaars hebben in de loop der eeuwen heksenvoorstellingen gemaakt. Deze beelden ontstonden na 1430 toen de eerste heksenprocessen plaatsvonden in West-Europa.- advertentie -

Hekserij werd in deze eerste tijd beschouwd als een sekte. Leden van de sekte, zo gingen de verhalen, waren mannen en vrouwen die de duivel aanbaden en seks met hem hadden tijdens zogenaamde heksensabbats. Er verschenen verschillende miniaturen waarop te zien was hoe de duivel aanbeden werd.

De vervolging van heksen was tot 1560 kleinschalig en regionaal. Hekserijvoorstellingen van voor 1560 zijn dan ook vrij zeldzaam. Vanaf 1562 werden de vervolgingen grootschaliger en kreeg hekserij in Europa steeds meer aandacht.

De Antwerpse uitgever Hieronymus Cock (1518-1570) vond het in 1565 daarom tijd voor een prent over heksen. ‘Ter lering ende vermaak’. De uitgever benaderde Pieter Bruegel en die maakte niet één maar twee prenten waarop verwezen wordt naar de discussies over hekserij uit die tijd.

Vooral de beeldtaal van de eerste prent, Sint Jacob bestrijdt hekserij en toverij, was volgens promovenda Renilde Vervoort van zeer grote invloed op het beeld dat men van heksen had. Op de prent introduceerde Bruegel de heks die wegvliegt op een bezem langs de schoorsteen. Vervoort:

Hij past die associatie in in een sterk ‘beeldverhaal’: hij plaatst de heksenketel, waarin heksen hun magische zalfjes en drankjes brouwen, in een schoorsteen (eerdere kunstenaars meenden dat de heksenketel buiten stond en dat daarin storm en hagel gebrouwen werd). Uit de ketel stijgen dampen op, die de heks meevoeren naar buiten, de lucht in. De bezem, altijd al aanwezig bij de schoorsteen, is een logisch transportmiddel.

De andere heksenprent van Bruegel kreeg de titel Sint Jacob ontmaskert en overwint hekserij en toverij. Pieter van der Heyden was de graveur van beide prenten.

Bruegel’s afbeeldingen hadden grote invloed op andere kunstenaars. Met name aan het begin van de zeventiende eeuw verschenen er veel hekserijvoorstellingen waarbij de beeldtaal van Bruegel gebruikt werd. Een goed voorbeeld daarvan is het werk Heksenkeuken van Cornelis Saftleven (1607-1681). Op dit schilderij kregen zowel de schoorsteen als de bezem en de heks zelf een plek.

Rond 1700 eindigden de heksenvervolgingen en werden heksen niet meer zelfstandig afgebeeld, maar in de context van verhalen en sprookjes. Ze werden niet langer als ‘echt’ beschouwd. Het beeld van de vliegende heks bij de schoorsteen is echter blijven bestaan.

Renild Vervoort promoveert op 20 mei aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar onderzoek naar hekserijvoorstellingen in de Nederlanden. Binnenkort verschijnt er een handelseditie van haar onderzoek.

Google-logo voor AudubonDe startpagina van Google staat dinsdag wereldwijd…
Een schoolklas met een slapende schoolmeester - Jan Steen,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: