Modern Times: Fotografie in de twintigste eeuw

Portret van Marilyn Monroe aan de speeltafel, tijdens de opnamen voor The Misfits Eve Arnold (1912-2012) - Ontwikkelgelatinezilverdruk, 1960 Collectie Rijksmuseum

Portret van Marilyn Monroe aan de speeltafel, tijdens de opnamen voor The Misfits Eve Arnold (1912-2012) – Ontwikkelgelatinezilverdruk, 1960 Collectie Rijksmuseum


Fotografie-tentoonstelling in Rijksmuseum

Het Rijksmuseum toont in de Philipsvleugel vanaf november dit jaar honderden zeldzame foto’s van wereldberoemde fotografen. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling twintigste-eeuwse fotografie uit eigen collectie die het Rijksmuseum presenteert.

Steve Fitch Grand View Motel, Highway 85, Raton, New Mexico, 1980

Steve Fitch Grand View Motel, Highway 85, Raton, New Mexico, 1980 (Rijksmuseum Amsterdam)


Jacques-Henri Lartigue, Lewis Hine, László Moholy-Nagy, Man Ray, Brassaï, W. Eugene Smith, Ed van der Elsken en William Klein. Het zijn enkele voorbeelden van fotografeven van wie straks werk in het Rijksmuseum is te zien. In totaal worden er vierhonderd foto’s getoond. Deze laten gezamenlijk zien welke ontwikkelingen de fotografie in de twintigste eeuw maakte. Van de opkomst van de journalistieke fotografie tot de amateurfotografie en van kleurenfotografie tot mode- en reclamefotografie.

De vroegste foto’s zijn de bewegingsstudies van Eadweard Muybridge met o.a. een galopperend paard uit 1887, gevolgd door vroege foto’s van George Hendrik Breitner. De meest recente foto’s maakte Viviane Sassen in Suriname in 2013.

Met de tentoonstelling Modern Times. Photography in the 20th Century treedt het Rijksmuseum voor het eerst naar buiten met fotografie die het de afgelopen tien jaar heeft verzameld. Het Rijksmuseum heeft een internationale collectie twintigste-eeuwse fotografie bestaande uit in totaal 20.000 werken. De collectie negentiende-eeuwse fotografie bestaat uit 130.000 werken.

- advertentie -

Modern Times is de openingstentoonstelling van de vernieuwde Philipsvleugel, de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het Rijksmuseum die op 1 november van dit jaar de deuren opent. De fotografie-tentoonstelling is daar vanaf dat moment te zien. Hij loopt tot en met 11 januari 2015.

Poppenhuis van Petronella Oortman – Rijksmuseum Amsterdam
Het 'Poppenhuis van Petronella Oortman' behoort al lange tijd tot de populairste…
Locomotion no. 1 - ccNaar aanleiding van een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: