Moderne kunst in fabriek Oskar Schindler

In de voormalige fabriek van Oskar Schindler, een nazi die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan duizend Joden van de vernietigingskampen redde, wordt binnenkort een museum voor moderne kunst geopend.

De voormalige emailfabriek, de zogenaamde Fabryka Schindlera, bevindt zich in de Poolse stad Krakau. De Italiaanse architect Claudio Nardi liet de fabriek ombouwen tot een vierduizend vierkante meter grote tentoonstellingsruimte. Kunstliefhebbers kunnen er vanaf donderdag terecht voor een tentoonstelling met moderne kunst.- advertentie -

Schindler’s List

Oskar Schindler

De nazi Oskar Schindler (1908-1974) kocht de fabriek in de Tweede Wereldoorlog en gaf deze de naam Deutsche Emailwarenfabriek. De emailfabriek maakte vooral gebruik van goedkope Joodse arbeidskrachten. In de zomer van 1942 kwamen veel van die arbeiders echter niet meer opdagen. Ze waren getransporteerd naar werkkampen. Oskar Schindler kreeg het dankzij zijn goede connecties bij de SS voor elkaar dat alle nog niet gedeporteerde Joden van het getto in Krakau in zijn fabriek konden blijven werken. Samen met zijn Joodse boekhouder Itzhak Stern maakte hij zeven lijsten met werknemers, waardoor honderden Joden een transport naar een vernietigingskamp konden uitstellen of zelfs voorkomen.

Schindler was de eerst nazi die na de oorlog een onderscheiding kreeg van Yad Vashem. Over Schindlers oorlogsjaren werd een boek geschreven door de Australische schrijver Thomas Keneally. Dat boek werd in 1993 verfilmd door Steven Spielberg onder de titel Schlinders list. Die film won zeven Oscars.

Kritiek

Niet iedereen is blij met het feit dat de beroemde fabriek van Oskar Schindler in gebruik wordt genomen als een museum voor een moderne kunst. Volgens critici wordt daarmee de herinnering aan deze bijzondere oorlogsgeschiedenis voor een deel uitgewist.

In een van de bijgebouwen van het museum is momenteel wel een tentoonstelling getiteld History in Art te zien. In deze internationale tentoonstelling wordt onderzocht op wat voor manier geschiedenis bijdraagt aan de vorming van een collectieve en individuele identiteit.

Bunkercomplex in Park Toorenvliedt in Middelburg - Foto: Provincie…
De grote toren van Babel - Pieter Bruegel de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: