Dark
Light

Moeder Teresa (1910-1997) – Heilig maar ook omstreden

Auteur:
2 minuten leestijd
Moeder Teresa
Moeder Teresa (CC BY-SA 2.0 de - © 1986 Túreli - wiki)

Tijdens een mis in het Vaticaan is Moeder Teresa zondag heilig verklaard. De heiligverklaring vindt precies negentien jaar na het overlijden van de Nobelprijswinnares plaats. In 2003 werd ze door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

Beeld van Moeder Teresa in Buenos Aires - cc
Beeld van Moeder Teresa in Buenos Aires – cc
De heilige werd in augustus 1910 geboren in Skopje, de huidige hoofdstad van Macedonië. Destijds maakte de stad nog onderdeel uit van het Ottomaanse Rijk. Ze werd geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu. Later zou ze de naam Teresa aannemen.

De Macedonische trok zich het lot van de zieken, stervenden en hongerigen sterk aan. Met de door haar gestichte orde van de Missionarissen van Naastenliefde zette ze zich vanaf haar negentiende in voor de zieken en armen in de Indiase stad Calcutta. Moeder Teresa werd met haar liefdadigheidswerk wereldberoemd.

Kritiek op Moeder Teresa

Toch was er ook kritiek op het werk dat de orde van de katholieke zuster in Calcutta verrichtte. Volgens sommigen werd armoede door de orde verheerlijkt. Moeder Teresa beschouwde het menselijk lijden als het hoogst bereikbare. Wij lijdt, zo meende de heilige, komt namelijk dichterbij Christus. Dit resulteerde er onder meer in dat in haar ziekenhuis in Calcutta niet aan professionele pijnbestrijding werd gedaan. Ook werden injectienaalden niet gesteriliseerd. Een beruchte uitspraak van de non is:

“Ik denk dat de wereld veel geholpen wordt door het lijden van de armen.”

Critici wezen er geregeld op dat er hierdoor onnodig veel werd geleden. In haar opvangcentrum zou het ook zeer slecht gesteld zijn met de hygiëne. Het feit dat Moeder Teresa fel tegen echtscheiding, abortus en het gebruik van anticonceptiemiddelen was, werd haar vooral door progressieve gelovigen niet in dank afgenomen. Toen ze in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede ontving omschreef ze abortus zelfs als de…

“ergste verstoorder van de wereldvrede”

Gebouw in Calcutta waar Moeder Teresa haar werk verrichtte - cc
Gebouw in Calcutta waar Moeder Teresa haar werk verrichtte – cc
Dat Moeder Teresa in 1980 geld aannam van de Haïtiaanse dictator Baby Doc Duvalier – een bewering van de Britse onderzoeksjournalist Christopher Hitchens – kwam haar ook op veel kritiek te staan. Onder het bewind van deze dictator kwamen meer dan 30.000 mensen om het leven. Negen jaar later legde Moeder Teresa bloemen op het graf van Enver Hoxha en liet ze zich positief uit over deze Albanese dictator. Ook dat zette bij velen kwaad bloed.

Barmhartigheid

Ondanks deze kritiek werd Moeder Teresa wereldwijd zeer gewaardeerd. Velen beschouwden haar als hét toonbeeld van barmhartigheid en ook de Indiase overheid, die normaal weinig op had met missiewerk, behandelde haar met groot respect.

Tot op zeer hoge leeftijd bleef de non zich inzetten voor de zieken en armen in de achterbuurten van Calcutta.

Zalig- en heiligverklaring

Paus Johannes Paulus II was zeer gesteld op de non en zette al snel na haar overlijden in 1997 het proces zaligverklaring in gang. En in september 2016 werd ze heilig verklaard, waardoor Moeder Teresa nu officieel in de hele wereldkerk mag worden vereerd.

Meer religieuze geschiedenis
Boek: Een hart om lief te hebben – M. Teresa

Heiligverklaring van Moeder Teresa

Bronnen

-http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000030852
-http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160904_02452944
-http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/4369998/2016/09/04/Moeder-Teresa-was-omstreden-bij-leven-maar-heilig-in-de-dood.dhtml
×