Moet er een ereveldje komen in Madurodam?

Paleis op de Dam in Madurodam – Foto: CC/Gellerj

De Oorlogsgravenstichting (OGS) wil graag een klein ereveldje laten aanleggen in Madurodam. De miniatuurstad honoreert dit verzoek echter niet.

Madurodam zegt onder meer dat het de stilte die bij zo’n ereveld past, niet kan garanderen. Dat de Oorlogsgravenstichting (OGS) graag een ereveld wil laten aanleggen in het park in Den Haag is niet zo vreemd. In de ‘kleinste stad van Nederland’ zijn al een groot aantal historische gebouwen en locaties te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld miniatuurversies te zien van het Paleis op de Dam, kasteel Drakensteyn,het Anne Frank Huis, het Vredespaleis en het Johan de Witthuis. En sinds 2009 kan men er ook terecht voor een schaalmodel van een Romeinse scheepswrak dat in 2003 in Leidsche Rijn werd opgegraven.

- advertentie -

De OGS is van mening dat een ereveldje in het park niet zou misstaan. Temeer daar Madurodam vernoemd is naar de Antilliaans-Joodse verzetsheld George Maduro (1916-1945). Deze Maduro onderscheidde zich in de meidagen van 1940 als verzetsstrijder en wist te voorkomen dat de Duitsers villa Leeuwenberg in Rijswijk in konden nemen. Na de capitulatie sloot Maduro zich aan bij het verzet. Hij overleed in 1945 in concentratiekamp Dachau.

In 1946 kreeg hij postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend.

Maduro’s ouders stelden na de oorlog het startkapitaal beschikbaar voor een miniatuurstadje in Den Haag. Het kleine stadje moest een herdenkingsmonument voor hun zoon worden.

Vijf jaar geleden vroeg de OGS ook al aan Madurodam of er een ereveldje aangelegd kon worden. De stichting onderhoudt wereldwijd vijftigduizend oorlogsgraven van Nederlanders die zijn gesneuveld na 9 mei 1940.

Reportage EenVandaag over de kwestie:

sitestat

Klaas-Carel FaberDe directeur van het Simon Wiesenthal Center is…
Willekeurige foto van een WOII-vliegtuigbomIn Eindhoven is woensdag een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: