Mogelijk naamswijziging voor Kaliningrad

Binnenplaats van het Slot van Koningsbergen

In de Russische exclave Kaliningrad gaan stemmen op om de naam Kaliningrad te wijzigen in Königsberg.

Kaliningrad is de naam van zowel het hele, tussen Litouwen en Polen ingeklemde, gebied als van de hoofdstad daarvan. Stad en gebied zijn daarmee vernoemd naar Michael Ivanovitsj Kalinin (1875-1946). Deze Kalinin nam deel aan de Oktoberrevolutie van 1917. Enkele jaren later werd hij Sovjetpresident onder Trotski. Ook onder Stalin bekleedde hij deze functie.Veel jongere inwoners vinden dat Kalinin medeverantwoordelijk is voor de gruweldaden die onder het bewind van Stalin werden begaan. Ze willen daarom dat de naam Kaliningrad gewijzigd wordt in de oude Duitse naam van de stad: Königsberg. Veel ouderen willen juist dat de huidige naam wordt gehandhaafd. De gouverneur van het gebied heeft gepleit om een referendum over de kwestie te houden.

- advertentie -

De stad werd in de dertiende eeuw gesticht door de Duitse Orde en was lange tijd zetel van de hertogen van Pruisen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het toenmalige Königsberg in handen van de Sovjet-Unie en werd de naam veranderd in Kaliningrad.

Veel politici in Moskou zijn overigens fel tegen een volksraadpleging en tegen een nieuwe naamswijziging. Volgens hen zou zo’n naamswijziging wel eens een eerste stap naar afsplitsing van Rusland kunnen zijn.

Foto: Gemeente UtrechtArcheologen hebben op een bouwterrein in de…
Prins Claus in 1970 - Foto: CC/NOSBij uitgeverij Meulenhoff…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: