Mogelijk neolitische ‘vuurstokjes’ ontdekt

Foto: Plos One

Israëlische wetenschappers hebben mogelijk de “oudste lucifers” ter wereld ontdekt. Dat meldt de BBC woensdag.

Uit de steentijd zijn al langer kleine cilindervormige objecten bekend. Tot nu toe ging men er van uit dat die objecten een soort religeize fallus-symbolen waren. Wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem stellen nu echter dat de objecten ook het vroegste bewijs kunnen zijn van hoe vroeger vuur werd gemaakt.Er zijn veel bewijzen dat de moderne mens en Neanderthalers vuur gebruikten. Meestal bestaat dat bewijs echter uit houtskool en as. Hoe het vuur precies gemaakt werd bleef echter onduidelijk.

- advertentie -

De Israëlische wetenschappers onderzochten de 8000 jaar oude cilindervormige objecten. Op de spitse uiteinden van deze voorwerpen vonden ze kleine, lineaire strepen. De onderzoekers denken dat die ontstonden doordat de stenen langdurig werden gedraaid om vuur te maken. Op de objecten werden ook brandkleuren en schroeiplekken gevonden.

De onderzochte voorwerpen werden eerder door archeologen gevonden in Sha’ar HaGolan, een kibboets in het noorden van Israël. Daar bevond zich 8000 jaar geleden een groot neolithisch dorp. Soortgelijke voorwerpen zijn ook op andere locaties in de regio gevonden.

De wetenschappers hebben hun onderzoekresultaten onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Plos One. Het is de bedoeling de komende tijd nog meer onderzoek te doen naar de cilindervormige objecten.

Foto: INAHEen opmerkelijke vondst in Mexico. Archeologen vonden in…
Nacht van de Geschiedenis 2012De Britse historicus Simon Schama…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: