Mogelijk zonnesteen Vikingen gevonden

Replica van een klein Vikingschip

In een Brits scheepswrak is een bijzonder object gevonden dat volgens onderzoekers door Vikingen gebruikt werd als een soort navigatiesteen. In een oude sage wordt deze zogenaamde ‘zonnesteen’ aangehaald en nu is er mogelijk voor het eerst een gevonden. Dat meldt de BBC.

De bewuste steen werd jaren geleden al ontdekt in een wrak in de buurt van het Kanaaleiland Alderney, voor de Normandische kust.


- advertentie -

Calciet

Dit schip zonk in 1592 en had mogelijk een eeuwenoud object aan boord. De afgelopen jaren is de gevonden steen, die tussen verschillende navigatiemiddelen lag, onderzocht en volgens de onderzoekers kan het wel eens de soort steen zijn die Vikingen, volgens de overlevering, gebruikten om te navigeren.

De steen, ongeveer zo groot als een pakje sigaretten, blijkt te zijn gemaakt van IJslandse spaat (calciet). Dit kristal kan twee afzonderlijke bundels licht afbreken. Door de steen langzaam te draaien zouden de Vikingen vroeger de stand van de zon hebben kunnen bepalen. Dit lukte volgens de onderzoekers zelfs bij bewolkt weer en na zonsondergang.

De onderzoekers van de universiteit van Rennes concludeerden in 2011 al dat de zonnesteen gemaakt moest zijn gemaakt van IJslandse spaat en recent onderzoek bevestigt dit. Volgens onderzoeksleider Guy Ropars zou de steen tot in de zestiende eeuw gebruikt zijn bij het navigeren. Tijdens het laatste onderzoek, waarvan de resultaten deze week zijn gepubliceerd in de Proceedings of the Royal Society, ontdekte Ropars onder meer dat met de steen de stand van de zon tot op een graad nauwkeurig kan worden bepaald.

Over de zogenaamde zonnestenen wordt al lang gesproken, maar tot dusver was er nooit een gevonden. Er zijn ook deskundigen die betwijfelen of er ooit zo’n navigatiesteen heeft bestaan. De zonnesteen wordt genoemd in de semi-mythologische saga van Olaf. Bij de graven van Vikingen zijn nooit zonnestenen gevonden. Volgens de Franse wetenschappers komt dit mogelijk doordat ze bij crematies in stukken uiteen vielen.

Gerelateerde boeken:

Still NieuwsuurOud-Dutchbat-commandant Thom Karremans wordt niet strafrechtelijk vervolgd voor…
jan-zwartkruis-1977
Jan ZwartkruisJan Zwartkruis, oud-bondscoach van het Nederlands elftal, is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: