Mogen weduwen Sulawesi geld houden?

Militaire colonne tijdens de eerste politionele actie – Foto: Tropenmuseum

Militaire colonne tijdens de eerste politionele actie – Foto: Tropenmuseum

Eerder deze maand trof de Nederlandse staat een schikking met tien weduwen van mannen die in 1946 en 1947 door Nederlandse militairen op Zuid-Celebes (nu Sulawesi) werden doodgeschoten. De vrouwen krijgen ieder 20.000 euro schadevergoeding, maar volgens NRC Handelsblad is nog maar de vraag of de vrouwen het geld straks mogen houden.


De krant bracht een bezoek aan het stadje waar de weduwen wonen en stelt dat de kans bestaat dat de vrouwen straks onder druk zullen worden gezet om het geld af te staan of te delen.

De Nederlandse staat heeft alleen een schikking getroffen met de weduwen van de slachtoffers en niet met hun kinderen. Volgens NRC is de kans reëel dat kinderen van de slachtoffers straks geld gaan eisen van de weduwen.

Bij een soortgelijke schikking met nabestaanden van het bloedbad van Rawagede werden de weduwen die een schadevergoeding ontvingen door het dorpshoofd gedwongen de helft van het geld af te staan. Als ze dit niet deden, zouden de vrouwen uitgesloten worden.

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven:

Premier Rutte tijdens de persconferentie - Still NOS

[caption id="attachment_35658" align="alignleft" width="265"] Premier Rutte tijdens de persconferentie - Still NOS

Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: