Monoloog Debby Petter: ‘Ik ben er nog’

Ik ben er nog
Voormalig nieuwslezeres Debby Petter staat op zondag 19 februari in Herinneringscentrum Kamp Westerbork met haar solotheaterstuk ‘Ik ben er nog’.

Enkele jaren geleden bracht Petter een gelijknamig boek uit. Hierin schreef ze over het leven van haar Joodse moeder: Hélène Egger.

De moeder van Petter was tien jaar toen de oorlog uitbrak en die oorlog ontnam haar alles dat haar lief was. Haar twee broers en vader kwamen om en zelf ontsnapte ze op het nippertje aan transport naar een concentratiekamp. Jarenlang zat Hélène Egger ondergedoken.

Zoals meer overlevenden zweeg Egger na de oorlog lang over alles wat ze tijdens de oorlogsjaren door had gemaakt. Aan het zwijgen kwam in 1994 een eind, toen ze

- advertentie -gaf voor de Shoah Foundation, gaf voor de Shoah Foundation, een non-profit organisatie die door Steven Spielberg werd opgericht om de ervaringen vast te leggen van overlevenden en andere getuigen van de Holocaust.

Hierna vertelde ze haar verhaal ook aan haar familie, later ook aan kinderen op scholen via haar gastsprekerschap voor Westerbork.

Debby Petter beschreef het verhaal van haar moeder in het boek Ik ben er nog en heeft nu dus ook een solotheaterstuk samengesteld rond dit verhaal.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork over deze monoloog:

Een Joods meisje komt uit de oorlog. Vijftien jaar oud. Een groot deel van die tijd was ze ondergedoken. Haar familie is er niet meer. ‘God kind, ben je er nog?’ wordt er tegen haar gezegd.

Ja, ze is er nog.

Ze werd ouder, trouwde, kreeg zelf kinderen, maar ze zweeg over haar verleden. De oorlog zat in haar hoofd, ze kon het er niet over hebben. Haar dochter voelde altijd dat er “iets” was. Vijftig jaar later begon haar moeder te praten. Het was alsof haar leven openbrak.

‘Ik ben er nog’ is een voorstelling over schaamte en schuld, over het overbruggen van een afstand tussen mensen en een afstand in de tijd. Maar het gaat natuurlijk ook over een moeder en dochter, met kleine en grote wederzijdse ergernissen op het wankele toneel van het dagelijks leven.

‘Ik ben er nog’ is vooral een voorstelling over bevrijding.

Debby Petter is met haar monoloog Ik ben er nog op zondag 19 februari 2012 om 14.00 uur te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Toegangskaarten zijn te bestellen via info@kampwesterbork.nl

Debby Petter en Hélène Egger waren in 2009 te gast bij DWDD om te praten over het boek:

Bombing at the West Area of Kalidjati Airfield, Java…
Afbeelding van een 'kinderpagina' op de website van het…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net