Dark
Light

Bert Stern – Marilyn Monroe-fotograaf

Auteur:
1 minuut leestijd

De Amerikaanse celebrity-fotograaf Bert Stern (1929-2013) werd onder meer bekend vanwege een serie foto´s die hij maakte van actrice Marilyn Monroe.

De beroemde Monroe-foto’s werden geschoten zes weken voordat de actrice in 1962 overleed aan een overdosis drugs. De foto’s werden gemaakt in het Bel Air Hotel in Los Angeles en waren bestemd voor Vogue magazine. De fotoshoot duurde drie dagen en in die periode maakte Stern ruim 2500 foto’s van de ‘sexiest woman of the century’. Op veel van de foto´s is Monroe naakt of halfnaakt te zien.

In 1982 werden de afbeeldingen gepubliceerd in het boek The Last Sitting. Een tweede boek verscheen in 2000 onder de titel Marilyn Monroe: The Complete Last Sitting. Enkele jaren geleden werd een collectie van 36 foto’s uit de shoot geveild voor een bedrag van 150.000 dollar.

Lolita

Bert Stern maakte verder onder meer foto’s van bekendheden als Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Sophia Loren en Brigitte Bardot. Ook maakte hij de foto van Sue Lyon voor de poster van de film Lolita.

Bert Stern over de foto’s die hij maakte van Marilyn Monroe:

×