Montana

Vlag van Montana

Vlag van Montana


Staat in het noorden van Amerika met de bijnaam Treasure State. Montana heeft een oppervlakte van 381.156 km² en ongeveer 1 miljoen inwoners. Helena is de hoofdstad van de staat.

Voor de komst van Europeanen werd het gebied van het huidighe Monatana bewoon door verschillende indianenstammen. In 1742 drongen de Franse broers François en Louis Joseph de Vérendrye als eerste blanken het gebied binnen. Echt grote bekendheid kreeg het gebied na de reizen van Meriwether Lewis and William Clark die in opdracht van president Thomas Jeferson het continent verkenden.


De staat Montana in het rood gemarkeerd

De staat Montana in het rood gemarkeerd

Rond deze periode trokken vooral veel bonthandelaren vanuit St. Louis in Missouri naar het gebied. Omdat in dezelfde periode ook veel Engelse bonthandelaren namens de Hudson Bay Company in Canada naar het gebied trokken, leidde dit tot conflicten. In 1846 werd dit probleem verholpen door de ondertekening van het Oregon-verdrag waarin de definitieve grenzen werden vastgesteld.

- advertentie -

Beroemd geworden is de missie die de Belgische missionaris Pierre-Jean de Smet in het gebied hield. De Vlaamse jezuïet probeerde onder meer de indianen te bekeren. Onder veel indianen was hij bekend onder de naam Grote Zwartrok.

In de periode tussen 1862 en 1864 werd er voor het eerst goud gevonden in de staat Montana. Dit leidde tot een gold rush en conflicten met de indianen. In Montana hadden de blanken vooral veel conflicten met de Sioux-indianen. Deze indianenstam versloeg op 25 juni 1876 een leger van de Amerikaanse generaal Custer bij Little Bighorn.

Vanaf 1875 trokken steeds meer kolonisten naar Montana, onder meer vanwege de vondst van zilver en koper. In 1864 was Montana al een apart territorium geworden. Op 8 november 1889 trad Montana als staat toe tot de Unie.

Zegel van de Amerikaanse staat MontanaVlag
Op de vlag van Montana is met grote letters de naam van de staat geschreven. Hieronder is het zegel van de staat te vinden. Op de zegel staan een ploeg,m een pikhouweel en een schop. In een wit lint aan de onderzijde van het zegel is het motto van de staat geschreven: Oro y plata. Dit is Spaans voor ‘Goud en Zilver’ verwijzend naar de vondst van beide metalen in het gebied.

Link:

Vlag van Missouri
Vlag van Missouri Staat in het midden van Amerika…
Vlag van Nebraska
Vlag van Nebraska Amerikaanse staat met de bijnaam Cornhusker…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: