Monument onthuld voor Papoeastrijders

Landgoed Bronbeek rond 1900 – Foto: Defensie

Op landgoed Bronbeek in Arnhem is maandag een monument onthuld ter ere van de Papoeastrijders die in de jaren 1942-62 de Nederlandse militairen in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea ondersteunden.

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Nederlands Nieuw-Guinea werd overgedragen aan UNTEA (United Nations Temporary Executive Authority), het tijdelijk bestuur van de Verenigde Naties over Westelijk Nieuw-Guinea.


- advertentie -

Foto die op het monument voor de Papoeastrijders is te vinden – Foto: Bronbeek

Enkele maanden na de overdracht kwam het gebiedsdeel onder overheidsgezag van Indonesië.

Voor de naar Nederlands Nieuw-Guinea uitgezonden militairen was dat het einde van een lange periode van gevaarlijke acties. Vanaf de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 probeerde de Indonesische leider Soekarno om Nederlands Nieuw-Guinea, het enige niet overgedragen deel van de voormalige kolonie, ook in bezit te krijgen. Indonesië infiltreerde met (semi-)militaire eenheden. Vanaf 1959 gebeurde dit steeds vaker en werd de druk op Nederland opgevoerd.

Om de Indonesische infiltranten te onderscheppen zond Nederland patrouilles uit, die veelal werden begeleid door Papoeadragers en -verkenners. De Nederlandse militairen werden, onder meer tijdens hun werk in het oerwoud, erg geholpen door deze Papoea’s. Zij kenden de jungle immers door en door.

Nieuw-Guinea-veteranen wilden al veel langer een monument oprichten voor de Papoeastrijders. Enige tijd geleden werd er op initiatief van veteraan Joop Bergsma een comité opgericht. Leden van dit comité zetten zich vervolgens succesvol in voor de realisatie van een monument voor de Papoea’s. Als plaats voor dit monument koos het comité voor het landgoed Bronbeek, omdat dit landgoed jaarlijks al door veel veteranen wordt bezocht in verband met herdenkingen en reünies.

Ter gelegenheid van de onthulling van het monument is in Museum Bronbeek vanaf 1 oktober een tijdelijke expositie te zien over de inzet van de Nederlandse militairen in Nederlands Nieuw-Guinea en hun band met de Papoea’s.

sitestat

Pater Constant Lievens (1856-1893)De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed,…
Kaart van Dordrecht - Blaeu, 1652 Het historische complex…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: