Monument treinramp Harmelen wordt aangepast

Het monument – Foto: CC/Mtcv

Het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de treinramp bij Harmelen van 8 januari 1962 wordt aangepast. De gemeente Woerden heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Het monument werd op 8 januari van dit jaar onthuld door Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het was toen precies vijftig jaar na de ramp. Enkele dagen na de onthulling werd duidelijk dat er zeker acht fouten stonden in de namen van de slachtoffers.

De spelling van de namen was gebaseerd op een lijst van slachtoffers die in 1962 met de hand door de politie was opgesteld. Die lijst bleek echter niet helemaal accuraat te zijn geweest.

- advertentie -Bij de ramp kwamen 93 mensen om het leven – Still YouTube

De afgelopen periode hebben de intiatiefnemers van het monument alle namen op het monument nagelopen. Zo werden onder meer overlijdens- en geboorteregisters opgevraagd, kerkhoven bezocht en er werd contact gelegd met nabestaanden.

Nu alle juiste namen zijn verzameld kan het monument aangepast worden. De oorspronkelijke namen zijn gegraveerd in natuursteen en dit maakt het aanpassen lastig. Er is daarom voor gekozen een hardstenen plaat met de juiste namen over de steen te plaatsen. De kosten worden gezamenlijk gedragen door de sponsors van het oorspronkelijke monument: NS, Prorail, VSB fonds en Rabo Rijn en Veenstromen.

Treinramp bij Harmelen

In de mistige ochtend van 8 januari 1962 reden twee passagierstreinen op elkaar in bij de Putkop in Harmelen. Er waren, als gevolg van deze grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis, 93 doden en 52 gewonden te betreuren.

Na de ramp werd er uitvoerig onderzoek gedaan naar oorzaken. Er kwam onder meer naar voren dat een van de machinisten een geel sein had gemist. De ram bij Harmelen leidde tot een versnelde invoering van het systeem van automatische treinbeïnvloeding (ATB). Dit systeem zorgt er voor dat een trein automatisch vaart minder en uiteindelijk stopt, wanneer een machinist niet op een sein reageert.

Afb: VaticaanHet Vaticaan stelt de komende maanden honderd documenten…
Het hart van de bisschop voor de diefstalUit de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: