Dark
Light

Monument voor geallieerde vliegers in Harderwijk

Auteur:
1 minuut leestijd
Monument Omgekomen Geallieerde Vliegeniers (Fedor de Vries - Tracesofwar)
Monument Omgekomen Geallieerde Vliegeniers (Fedor de Vries - Tracesofwar)

In Harderwijk is woensdag een monument onthuld voor de bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Harderwijk of omgeving in zee stortten.

Afb: Still Omroep Gelderland
Het vier meter hoge monument beeldt een vliegtuig uit dat in het water stort. Het werd woensdag door een transporthelikopter van Defensie in het Veluwemeer bij Harderwijk geplaatst. Het monument is een initiatief van stichting Monument Geallieerden Harderwijk en heeft 12.500 euro gekost.

Bij Harderwijk kwamen tijdens de oorlog 117 geallieerde vliegers om het leven. Het gaat onder meer om Amerikanen, Britten, Canadezen, Zuid-Afrikanen en Nieuw-Zeelanders. Van hen liggen er 45 in Harderwijk begraven. De overige geallieerde vliegers liggen op erevelden. En sommige van de vliegers zijn nooit teruggevonden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlogen veel bommenwerpers over Nederland om doelen in Duitsland te bombarderen. Op zowel de heen- als de terugweg vlogen de piloten het liefst over open water.

Bij Harderwijk stond destijds Duits afweergeschut en daarmee werden enkele vliegtuigen neergehaald. Verschillende van de bemanningsleden spoelden vervolgens bij Harderwijk aan.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×