Monument voor man die Hitler probeerde te doden

Postzegel uit 2003 ter ere van Georg Elser

In Berlijn is een nieuw monument geplaatst voor Georg Elser, de man die op 8 november 1939 in de Bürgerbräukeller in München een aanslag wilde plegen op Hitler om een einde te maken aan diens bewind.

Het gaat om een zeventien meter hoog beeld dat een plek heeft gekregen in de Wilhelmstrasse, in het centrum van Berlijn. Enkele jaren geleden werd in Berlijn al een borstbeeld geplaatst in de buurt van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn.- advertentie -

Hitler spreekt in 1939 in de Bürgerbräukeller. Hij verlaat het gebouw eerder dan gepland. De door Georg Elser in het pand geplaatste bom ontploft wel, maar Hitler is dan al vertrokken.

Het nieuwe monument is al geplaatst maar wordt op 8 november pas officieel onthuld. Het is dan precies 72 jaar geleden dat Elser zijn aanslag pleegde.

De aanslag

Elser verzette zich tegen het nationaalsocialisme en probeerde Hitler in 1939 uit de weg te ruimen. Hij wist dat Hitler in november dat jaar een toespraak zou houden in de Bürgerbräukeller in München om daar de mislukte staatsgreep van 1923 te herdenken. Erlser verzamelde explosieven, wist een bom samen te stellen en verborg die met een tijdontsteker in de Bürgerbräukeller.

De aanslag mislukte door stom toeval. Hitler en zijn staf vertrokken eerder uit de Bürgerbräukeller dan verwacht, omdat er vanwege slecht weer niet per vliegtuig maar met de trein naar Berlijn teruggereisd werd. Bij de aanslag kwamen acht mensen om het leven en raakten 63 mensen gewond. Hitler was echter ongedeerd. Elser werd kort na de aanslag gearresteerd, gemarteld en naar een concentratiekamp gedeporteerd. Kort voor het eind van de Tweede Wereldoorlog, 9 april 1945, werd hij in Dachau op bevel van Hitler geëxecuteerd.

Brandende synagoge in Wiesbaden - Foto: Center for Jewish…
[caption id="attachment_5311" align="alignleft" width="290"]WesterborkHerinneringscentrum Kamp Westerbork wil na 65 jaar een taboe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: