Monument voor Martin Luther King

Foto: Still YouTube

Niemand minder dan Barack Obama zou zondag het monument voor Martin Luther King in Washington onthullen. De orkaan Irene gooide echter roet in het eten.

Het was zondag 48 jaar geleden dat Martin Luther King in Washington zijn beroemdste toespraak hield. De Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist had destijds een mars naar Washington georganiseerd waar tweehonderdduizend blanke en zwarte mensen aan deelnamen. Bij het Lincoln-monument hield hij vervolgens zijn wereldberoemde I have a dream-toespraak waarinhij onder meer zei te dromen van tijd waarin werkelijk betekenis werd gegeven aan het principe dat zegt dat alle mensen gelijk geboren zijn. Kort na deze toespraak ontving King de Nobelprijs voor de Vrede. Enkele jaren later werd hij vermoord.

- advertentie -

In het centrum van Washington is sinds kort een groot monument ter ere van de burgerrechtenactivist te vinden. Het is het eerste monument in de National Mall dat niet gewijd is aan een oorlog, president of blanke.

Het monument werd ontworpen door de Chinees Lei Yixin. Bij zijn ontwerp had hij zich laten inspireren door een zin uit de I have a dream-speech van Martin Luther King:

We will be able to hew out of the mountain of despair a stone of hope.

(Uit de berg van wanhoop zullen we een steen van hoop kunnen houwen)

Het monument is inmiddels toegankelijk voor het publiek. De officiële onthulling kon vanwege de orkaan Irene dus geen doorgang vinden. Wanneer het monument alsnog officieel wordt onthuld is nog niet bekend.

Lees ook: Martin Luther King (1929-1968)

De Atlantis landde om 6:00 uur lokale tijdHet Spaceshuttle-tijdperk…
Luchtfoto van WashingtonDe libertarische factor in de Amerikaanse politiek…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: