Monument ‘Vrijheidsvuur’ geplaatst in Wageningen

Het monument zou oorspronkelijk bij Hotel de Wereld geplaatst worden – Foto: Still YouTube

In Wageningen is donderdag het monument Vrijheidsvuur geplaatst. Over het monument is in de Gelderse stad de afgelopen jaren veel te doen geweest.

Het door kunstenaar Hanshan Roebers gemaakte werk, heeft een plek gekregen aan de Generaal Foulkesweg in Wageningen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het kunstwerk naast Hotel De Wereld geplaatst zou worden. In dit hotel werd op 5 mei 1945 door de geallieerden onderhandeld met de kolonel-generaal Johannes Blaskowitz over de overgave van de Duitse bezetter in Nederland.Veel Wageningers wilden echter niet dat het monument van Hanshan Roebers bij dit hotel zou worden geplaatst. Het kunstwerk, een metershoge koperen zuil met bovenin een eeuwige vlam, zou volgens veel Wageningers te veel op een kruisraket lijken. Andere inwoners van de Gelderse stad noemden het kunstwerk gekscherend de Paal van Bernhard.

- advertentie -

Het kunstwerk werd al in 2004 voltooid. Vanwege de commotie lag het de afgelopen jaren echter in een depot. Uiteindelijk is er nu voor gekozen het monument een plek te geven aan de Generaal Foulkesweg. Deze locatie bevindt zich vlakbij Hotel De Wereld. Het kunstwerk is donderdag geplaatst. De ontsteking van het eeuwige Vrijheidsvuur vindt plaats in de nacht van 4 op 5 mei.

‘Alles Draait om Geld’ besteedde in 2009 aandacht aan het monument

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Achterhuis OnlineHet Achterhuis Online, de 3D versie van Anne…
Foto: russisch-ereveld.nlBij de ingang van het Russisch Ereveld in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: