Monumentaal seinhuisje opgetild en verplaatst

In Roosendaal is donderdag een monumentaal seinhuisje verplaatst. Het 240 ton wegende gebouwtje werd met een ijzeren constructie opgetild en in zijn geheel op een andere locatie neergezet.

Still YouTube

Het tien meter lange en hoge gebouwtje werd in 1907 ontworpen door ir. George van Heukelom (1870-1952) en is tot 1994 in gebruik geweest. Omdat het om een zeldzaam gebouwtje gaat met een grote architectonische waarde is het sinds ruim tien jaar een Rijksmonument.

- advertentie -

Het huisje stond bij station Roosendaal en is veertienhonderd meter verplaatst. De verplaatsing en restauratie kosten zo´n 1,8 miljoen euro. Het gebouwtje wordt overgenomen door de nationale maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van industrieel erfgoed (BOEi). De directeur van deze instelling:

We vergeten vrij snel wat onze geschiedenis is. Eén generatie verder en we weten veel al niet meer. Dit soort gebouwen zijn een aanleiding om ook jonge mensen te kunnen blijven vertellen over hoe het vroeger was.

Vrede van Utrecht – Semiramis Öner Mühürdaroglu, 2013
Er is eindelijk een schilderij van de ondertekening van de Vrede van…
Archeologen hebben in het centrum van Londen overblijfselen gevonden van gebouwen uit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: