Monumenten in Nederland en Vlaanderen openen deuren

Open Monumentendag

In Nederland zijn dit weekend duizenden monumenten gratis te bezoeken. De jaarlijkse Open Monumentendag staat dit keer in het teken van de historische buitenplaatsen, onder het motto ‘Groen van Toen’.

De zesentwintigste editie van het culturele weekend wordt georganiseerd door de Stichting Open Monumentendag die daarbij samenwerkt met 330 plaatselijke comités. Vanwege het thema zijn


- advertentie -

Open Monumentendag Vlaanderen 2012

er dit keer ook veel boerderijen, hofjes, parken en kastelen met hun tuinen toegankelijk voor het publiek. De relatie tussen het monument en zijn directe omgeving staat dit jaar centraal.

In totaal zijn er meer dan vierduizend monumenten te bezoeken. De Open Monumentendag is erg populair in Nederland. Afgelopen jaar trokken de Monumentendagen ruim 900.000 bezoekers. Dit jaar zijn er zo’n 18.000 vrijwilligers actief om van het weekend een succes te maken.

Vlaanderen

Aankomende zondag wordt ook in Vlaanderen een Open Monumentendag gehouden. de dag staat dit jaar helemaal in het teken van cultuur met grote én kleine c: Muziek, woord en beeld. Geïnteresseerden kunnen onder meer gratis een bezoek brengen aan de Vlaamse Opera in Gent of de Stadsschouwburg van Brugge.

Tijdens deze editie van de Open Monumentendag presentert de nieuwe Vlaamse erfgoedorganisatie Herita zich voor het eerst aan het publiek. De nieuwe organisatie is opgericht op initiatief van Coördinatiecentrum Open Monumentendag Vlaanderen, Erfgoed Vlaanderen en het Forum voor Erfgoedverenigingen.

herita-logo-gr
Logo van de nieuwe erfgoedinstellingVlaanderen is sinds vrijdag een…
Open MonumentendagDe zesentwintigste editie van de Open Monumentendagen heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: