‘Mr Wowereit, don’t tear down this wall’

De afgelopen dagen is fel geprotesteerd tegen de afbraak van een resterend deel van de Berlijnse Muur. Het verzet lijkt tevergeefs te zijn geweest. De projectontwikkelaar die het stuk muur vanwege een nieuwbouwproject wil afbreken, heeft laten weten dat de sloop maandag gewoon door gaat.

Vrijdag werd al een begin gemaakt met de sloop van het restant van de muur.


Die werkzaamheden werden toen stilgelegd nadat honderden mensen naar de plek waren gekomen om te protesteren. Het gaat om een van de langste overgebleven stukken van de Berlijnse Muur. Het bewuste deel bevindt zich langs de Mühlenstrasse en maakt onderdeel uit van de zogenaamde East Side Gallery, een groot stuk van de muur dat beschilderd is door tientallen kunstenaars.

- advertentie -

De projectontwikkelaar wil dat het twintig meter lange stuk van de muur wordt afgebroken zodat op die plek luxe flats gebouwd kunnen worden. De protestanten spreken van cultuurvernietiging. Een van de protestanten had vrijdag een bord bij zich met daarop een oproep:

Mr Wowereit, don’t tear down this wall!

Hij verwees daarmee naar de beroemde speech van Ronald Reagan uit 1987. De Amerikaanse president spoorde Sovjet-leider Michail Gorbatsjov toen juist aan de muur af te breken:

Mr Gorbachev, tear down this wall.

De 45,3 kilometer lange Berlijnse Muur scheidde Oost- en West-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989. Het is een van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn en de Duitse tweedeling.

‘Afbraak Berlijnse Muur gaat door’

Gerelateerde boeken:

Beeld van Homerus in het British Museum - Foto:…
Berlijnse Muur
Een projectontwikkelaar wilde maandag ongeveer twintig meter van de zogenaamde East Side…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: