Munt tere van 300 jaar Vrede van Utrecht

Afb: Koninklijke Nederlandse Munt

In Utrecht is donderdag een munt geslagen ter gelegenheid van driehonderd jaar Vrede van Utrecht. De munt is extra bijzonder omdat het de laatste is met daarop de afbeelding van koningin Beatrix.

Op de munt is de afbeelding van de koningin te zien, omringd door vijfendertig ganzenveren. Deze staan symbool voor de vijfendertig delegaties die op 11 april 1713 de Vrede van Utrecht ondertekenden. In totaal worden 210.000 vijfjes geslagen.


Ze zijn vanaf vrijdag verkrijgbaar in het Muntgebouw in Utrecht en bij postkantoren en -agentschappen. Wanneer er munten komen met daarop de beeltenis van koning Willem-Alexander is nog niet bekend

- advertentie -

Dialoog en diplomatie

De Vrede van Utrecht maakte een eind aan een lange periode van oorlogen en godsdiensttwisten, waaronder de Spaanse Succesieoorlog. Het verdrag werd op 11 en 12 april 1713 gesloten in Utrecht en illustreert onder meer de ondergang van Frankrijks continentaal imperialisme en daarnaast markeert het het begin van het Engelse overwicht in en buiten Europa.

Door middel van dialoog en diplomatie maakten de Europese onderhandelaars destijds een einde aan een langdurige, wereldwijde oorlog. Dit was bijzonder omdat conflicten destijds voornamelijk op het slagveld werden ‘opgelost’.

Donderdagavond woont koningin Beatrix ter gelegenheid van het jubileum een concert bij in de Domkerk. De koningin geeft na het concert het officiële startsein van de viering door de Domtoren ‘aan te steken’. Ze onthult daarmee het laatste kunstwerk uit Trajectum Lumen, de route van lichtkunstwerken die ’s avonds historische gebouwen in de binnenstad van Utrecht verlichten.

Gerelateerde boeken:

francis-crick-dna-1
Een brief waarin wetenschapper Francis Crick (1916-2004) schrijft over zijn ontdekking van…
Vrede van Utrecht – Semiramis Öner Mühürdaroglu, 2013
Er is eindelijk een schilderij van de ondertekening van de Vrede van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: