Muntschat uit de zestiende eeuw gevonden in Rotterdam

Foto: Gemeente Rotterdam

Vlakbij het stadhuis van Rotterdam hebben archeologen een zilveren muntschat uit de zestiende eeuw gevonden. De munten, 477 in totaal, zaten verstopt in een schoen.

De vondst werd gedaan door archeologen van het gemeentelijke Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR). De munten werden aangetroffen in een bouwput asan het toekomstige Timmerhuis.


Vroeger stond daar het Stadskantoor. De vondst is vrijdag onthuld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

- advertentie -

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat er zo’n muntschat is aangetroffen in een schoen. De oudste munt komt uit 1472, de jongste uit 1592. De schoen met munten moet kort daarna zijn verstopt, waarschijnlijk onder de vloer van een huis. De gemeente Rotterdam:

Het was de tijd van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje (1568-1648), dus de eigenaar heeft zijn kapitaal mogelijk verborgen in afwachting van rustiger tijden. Maar het kan ook een ‘gewone’ manier zijn geweest om spaargeld te bewaren.

Foto: Gemeente Rotterdam

De 477 zilveren munten bestaan voor het merendeel uit stuivers, groten (halve stuivers) en dubbele stuivers, afkomstig uit Nederland. Ook zitten er munten tussen uit Engeland en Spanje. Aan het eind van de zestiende eeuw gebruikte men oude en nieuwe munten uit binnen- en buitenland door elkaar heen. De waarde hing af van het gewicht van de munten en het percentage zilver. Sommige munten uit de Rotterdamse schat zijn in het verleden doorboord, om te kijken of ze wel echt van zilver waren.

De vindplaats ligt achter het huidige stadhuis aan de Coolsingel. Daar werd tussen 1580 en 1600 begonnen met de bouw van een nieuwe wijk.

De waarde van de schat was in 1592 zo’n vijftig guldens. De gemeente:

Een geschoolde ambachtsman verdiende destijds minder dan een gulden per dag. Waar straks het nieuwe Timmerhuis verrijst, begroef een Rotterdammer dus twee maandsalarissen, die ruim vierhonderd jaar lang onder de grond zijn blijven liggen.

De munten worden de komende tijd verder onderzocht.

Gerelateerde boeken:

Kort filmverslag over de vondst:

Steun voor Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands ProtestantismeDe Vrije…
atje-keulen-deelstra-265
Voormalig schaatskampioen Atje Keulen-Deelstra is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden. De Friezin…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: