Dark
Light

Muntschat uit de zestiende eeuw gevonden in Rotterdam

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Gemeente Rotterdam
Vlakbij het stadhuis van Rotterdam hebben archeologen een zilveren muntschat uit de zestiende eeuw gevonden. De munten, 477 in totaal, zaten verstopt in een schoen.

De vondst werd gedaan door archeologen van het gemeentelijke Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR). De munten werden aangetroffen in een bouwput aan het toekomstige Timmerhuis. Vroeger stond daar het Stadskantoor. De vondst is vrijdag onthuld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat er zo’n muntschat is aangetroffen in een schoen. De oudste munt komt uit 1472, de jongste uit 1592. De schoen met munten moet kort daarna zijn verstopt, waarschijnlijk onder de vloer van een huis. De gemeente Rotterdam:

“Het was de tijd van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje (1568-1648), dus de eigenaar heeft zijn kapitaal mogelijk verborgen in afwachting van rustiger tijden. Maar het kan ook een ‘gewone’ manier zijn geweest om spaargeld te bewaren.”

De 477 zilveren munten bestaan voor het merendeel uit stuivers, groten (halve stuivers) en dubbele stuivers, afkomstig uit Nederland. Ook zitten er munten tussen uit Engeland en Spanje. Aan het eind van de zestiende eeuw gebruikte men oude en nieuwe munten uit binnen- en buitenland door elkaar heen. De waarde hing af van het gewicht van de munten en het percentage zilver. Sommige munten uit de Rotterdamse schat zijn in het verleden doorboord, om te kijken of ze wel echt van zilver waren.

Foto: Gemeente Rotterdam
De vindplaats ligt achter het huidige stadhuis aan de Coolsingel. Daar werd tussen 1580 en 1600 begonnen met de bouw van een nieuwe wijk. De waarde van de schat was in 1592 zo’n vijftig guldens. De gemeente:

“Een geschoolde ambachtsman verdiende destijds minder dan een gulden per dag. Waar straks het nieuwe Timmerhuis verrijst, begroef een Rotterdammer dus twee maandsalarissen, die ruim vierhonderd jaar lang onder de grond zijn blijven liggen.”

De munten worden de komende tijd verder onderzocht.

Kort filmverslag over de vondst:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×