Musea Brugge verwerft portretschilderij Peter Lely

Afb: Musea Brugge

Musea Brugge heeft onlangs een vroeg portretschilderij van Sir Peter Lely verworven. Het werk is de komende tijd te zien in het Groeningemuseum in Brugge.

Peter Lely (1618-1680) was een Engelse schilder van Nederlandse origine.

Hij werd in 1618 geboren in het Duitse Soest waar zijn vader als ambtenaar in dienst was van de keurvorst van Brandenburg. Hij genoot een schildersopleiding in Haarlem en trok rond 1640 naar Engeland waar hij na de dood van Anthony van Dyck (1599-1641) diens rol overnam en zo de favoriete portretschilder van de Engelse adel werd.

- advertentie -Naast portretschilderijen bouwde Lely een reputatie op als schilder van historiestukken. Zelf was de kunstenaar ook een gedreven kunstverzamelaar. Musea Brugge over de aankoop van het portretschilderij van Lely:

In zijn vroege portretten bracht Peter Lely een synthese tot stand van de Hollandse en Vlaamse portrettradities met uiteraard ook invloeden van Van Dyck. Het zopas verworven portret dient hier als een uitmuntende voorbeeld van; het werk vertoont een Haarlemse soberheid die bij de portretten van Frans Hals aansluit.

De nieuwe aanwinst van Musea Brugge is rond 1650 geschilderd en stelt vermoedelijk Samuel Crew voor, een adellijke telg uit Northamptonshire en tevens schoonbroer van de bekende Edward Montegu, Earl of Sandwich, één van vroegste mecenassen van Lely in Engeland.

Het Brugse Groeningemuseum is het eerste Vlaamse museum dat een schilderij van Sir Peter Lely aankoopt en tentoonstelt. Naar aanleiding van de aankoop is de Barokopstelling in het Groeningemuseum enigszins aangepast. Zo wordt hier nu voor het eerst ook Van Dycks Portret van Mrs Howard getoond, een tijdelijke bruikleen uit particulier bezit.

rafael-teylers-tekening-gr
Eén van de ontdekte tekeningen (Vliegende Putto) - Afb:…
Koloniaal Werfdepot aan de Smeepoortstraat, Gelderse Munt - Oude…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: