Museum Arnhem toont ‘oorlogskunst’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kocht de Nederlandse Staat meer kunst dan ooit te voren. Museum Arnhem staat begin volgend jaar met een tentoonstelling stil bij de kunst die tijdens de oorlogsjaren werd aangekocht.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten (DVK) verantwoordelijk voor kunstaankopen van de Nederlandse Staat. Daarnaast installeerde de NSB’er Tobie Goedewaagen (1895-1980) de zogenaamde Kultuurkamer. Kunstenaars due hun beroep nog wilden uitoefenen moesten zich bij die organisatie aansluiten.

Museum Arnhem:

- advertentie -

“Er bestond tijdens de bezetting een sterke voorkeur voor (neo)realistische taferelen die het Holland dat de bezetter voor ogen had benadrukten. De belangrijkste genres hierbij waren voorstellingen uit de natuur, zoals Hollandse landschappen, zee- en riviergezichten, stads- en dorpsgezichten en stillevens, figuurstukken en (zelf)portretten. Ook werd er veel belang gehecht aan de ambachtelijke kant van het vak.

Gé Röling, De oogst, 1936. Tempera op doek. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, langdurig bruikleen Museum Arnhem. Foto: Marc Pluim.

Gé Röling, De oogst, 1936. Tempera op doek. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, langdurig bruikleen Museum Arnhem. Foto: Marc Pluim.

Dat de DVK-collectie aardig wat bekende grootheden telt en een behoorlijk aantal werken van hoge kwaliteit, heeft volgens het museum te maken met de verantwoordelijk ambtenaar voor de aankopen, de NSB’er Eduard Gerdes (1887-1945).

Jan Bor, Stilleven met groene fles, 1943. Olieverf op doek. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, langdurig bruikleen Museum Arnhem. Foto: Peter Cox.

Jan Bor, Stilleven met groene fles, 1943. Olieverf op doek. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, langdurig bruikleen Museum Arnhem. Foto: Peter Cox.

“Gerdes was zelf kunstenaar en voor de oorlog lid van talrijke kunstenaarsgenootschappen. Hij kocht werken aan van befaamde grootheden als Karel Appel, Maurits Escher, Pyke Koch, Willem van Konijnenburg, Gerard Röling, Jan Sluijters, Carel Willink en vele anderen.

De collectie wordt momenteel beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Volgens Museum Arnhem is het zeventig jaar na de bevrijding tijd om de geaarde kunst, als tegenstelling van ‘entartete (ontaarde) kunst’, in samenhang aan het publiek te tonen.

De tentoonstelling, getiteld Geaarde Kunst, omvat vooral portretten en landschappen. Thema’s die aan de orde worden gesteld zijn bijvoorbeeld het ‘bildungsideaal’ van het DVK; nationale identiteit en propaganda; “goed, fout en alles daartussenin” en het realisme.

De tentoonstelling loopt van 17 februari tot en met 24 mei 2015

Boek bij de tentoonstelling: Geaarde kunst – Door de Staat gekocht ’40-’45

Mel Ramos - Hippopotamus
Het Ludwig-museum in Keulen herbergt een van de belangrijkste collecties van Amerikaanse…
Marlene Dumas, Het kwaad is banaal, 1984, collectie Van Abbemuseum, copyright Marlene Dumas, foto: Peter Cox
Marlene Dumas, Het kwaad is banaal, 1984, collectie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: