Museum Bronbeek verwerft gamelan

Gamelangroep Kusuma Budaya bespeelt de gamelan in Museum Bronbeek

Museum Bronbeek in Arnhem heeft een authentieke Javaanse gamelan gekregen. De gamelan, een ensemble van muziekinstrumenten, staat al sinds maart 1976 in het museum opgesteld.

Het geheel wordt aan het museum geschonken door een echtpaar uit Arnhem. De officiële overdracht vindt plaats op zondag 30 juni in de Indische Zaal van het museum.


Percussie- en gong-spelensemble

Een gamelan is een orkest dat uit ongeveer twintig op elkaar afgestemde bronzen instrumenten bestaat; het is een percussie- en gong-spelensemble. Behalve bronzen instrumenten kan het ook snaarinstrumenten, bamboefluit, xylofoon en zangers omvatten. Gamelanmuziek speelt een belangrijke rol bij ceremoniën en theater-, dans- en wayangvoorstellingen worden erdoor begeleid. Buiten de hoven in Midden-Java wordt de gamelan ook gebruikt bij rituelen en bruiloften.

- advertentie -

De gamelan op Bronbeek is volgens de overlevering afkomstig van het Hof van Kartasoera, de grote gong zou ongeveer vierhonderd jaar oud zijn. Het ensemble wordt eens in de twee weken op zondag in het museum bespeeld door de gamelangroep Kusuma Budaya.

Gerelateerde uitgaven:

Foto: Museumpark Orientalis Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting houdt…
De Zwarte BladzijdeBij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is sinds…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: