Museum in Egyptische stad Minya leeggeroofd

Foto: Egyptische Oudheidkundige Dienst

Foto: Egyptische Oudheidkundige Dienst

Plunderaars hebben een beroemd museum in de Egyptische stad Minya leeggeroofd. In het museum zijn ook grote vernielingen aangericht.

Foto: Egyptische Oudheidkundige Dienst

Foto: Egyptische Oudheidkundige Dienst


Het Egyptische ministerie van Oudheden verspreidde zondag foto´s waarop te zien is dat het interieur van het Malawi-museum aan stukken is geslagen. Uit het museum is een zeer groot aantal artefacten verdwenen. Het lijkt erop dat de plunderaars alleen die objecten hebben laten staan die te zwaar waren om te vervoeren.

Er zouden in totaal zo’n elfhonderd voorwerpen zijn verdwenen, waaronder mummies, vazen en stukken keramiek. Volgens het Egyptische ministerie van Oudheden werd het museum geplunderd door aanhangers van president Morsi. Die diefstal vond donderdagavond plaats.

Smokkel

Momenteel wordt er een lijst samengesteld van de gestolen objecten. De autoriteiten hopen hiermee te voorkomen dat de artefacten het land uit gesmokkeld kunnen worden. De bekende Egyptische archeoloog Zahi Hawass is geschokt door de diefstal. Op Twitter schrijft hij:

- advertentie -

I have tears on my eyes and my heart is bleeding because we are loosing the best we have…..our heritage.

De archeoloog, hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst, spreekt van een grote tragedie en vindt dat de wereld in actie moet komen om het werelderfgoed te beschermen.

De stad Minya bevindt zich zo’n tweehonderdvijftig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro, waar het momenteel zeer onrustig is.

Gerelateerde uitgaven:

Afbeelding van Jan van Kessel II (ca. 1650)…
John Rädecker met vrouw en kinderen - Charley…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: