Dark
Light

Museum in Egyptische stad Minya leeggeroofd

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Egyptische Oudheidkundige Dienst
Foto: Egyptische Oudheidkundige Dienst

Foto: Egyptische Oudheidkundige Dienst
Foto: Egyptische Oudheidkundige Dienst
Plunderaars hebben een beroemd museum in de Egyptische stad Minya leeggeroofd. In het museum zijn ook grote vernielingen aangericht.

Foto: Egyptische Oudheidkundige Dienst
Foto: Egyptische Oudheidkundige Dienst


Het Egyptische ministerie van Oudheden verspreidde zondag foto´s waarop te zien is dat het interieur van het Malawi-museum aan stukken is geslagen. Uit het museum is een zeer groot aantal artefacten verdwenen. Het lijkt erop dat de plunderaars alleen die objecten hebben laten staan die te zwaar waren om te vervoeren.

Er zouden in totaal zo’n elfhonderd voorwerpen zijn verdwenen, waaronder mummies, vazen en stukken keramiek. Volgens het Egyptische ministerie van Oudheden werd het museum geplunderd door aanhangers van president Morsi. Die diefstal vond donderdagavond plaats.

Smokkel

Momenteel wordt er een lijst samengesteld van de gestolen objecten. De autoriteiten hopen hiermee te voorkomen dat de artefacten het land uit gesmokkeld kunnen worden. De bekende Egyptische archeoloog Zahi Hawass is geschokt door de diefstal. Op Twitter schrijft hij:

I have tears on my eyes and my heart is bleeding because we are loosing the best we have…..our heritage.

De archeoloog, hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst, spreekt van een grote tragedie en vindt dat de wereld in actie moet komen om het werelderfgoed te beschermen.

De stad Minya bevindt zich zo’n tweehonderdvijftig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro, waar het momenteel zeer onrustig is.

Gerelateerde uitgaven:

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×