Museum Mayer van den Bergh toont Bruegelcollectie

Bruegels ‘Dulle Griet’ (detail)’

Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen toont nog tot half oktober de hele Bruegelcollectie van de gepassionneerde verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh.

De kunstverzameling Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) is beroemd. De Belg verzamelde ongeveer twintig jaar lang onder meer edelsmeedkunst, glaswerk en porselein porselein maar vooral schilder- en beeldhouwkunst. Bij zijn vroegtijdige dood – Mayer van den Bergh overleed op 43-jarigeleeftijd als gevolg van een ongeluk bij het paardrijden – telde de verzameling maar liefst drieduizend kunstvoorwerpen. De collectie bleef intact en is ondergebracht in het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh aan de Lange Gasthuisstraat.

- advertentie -

Tot en met 14 oktober toont dit museum de hele Bruegelcollectie uit de verzameling. Het gaat in totaal om ruim twintig Bruegelprenten en twee schilderijen: de wereldbekende Dulle Griet en de Twaalf spreekwoorden. Deze schilderijen werden naar aanleiding vam de tentoonstelling grondig onderzocht. Het museum naar aanleiding van de tentoonstelling:

Bruegel is zoveel meer dan een schilder van boeren. Zijn werk is uiterst grappig, ongelooflijk creatief, bijzonder divers en erg spits… Voor hij volop schilder werd, maakte de jonge meester in de jaren 1550 landschapstekeningen en ontwierp hij prenten. Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) had een neus voor topkunst en Bruegel was één van zijn favorieten, in een tijd toen dat nog niet vanzelfsprekend was.

Bij de tentoonstelling, getiteld Bruegel ongezien, is een boek verschenen.

Een Turingmachine van LEGOBij het Centrum Wiskunde & Informatica…
De Teekenschool - Foto: Rijksmuseum / Arie de LeeuwHet…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: