Museum Meermanno verwerft ‘Bibliotheca Thurkowiana Minor’

Bibliotheca Thurkowiana Minor – Foto: Meermanno

Bij Museum Meermanno in Den Haag is sinds vrijdag de zogenaamde Bibliotheca Thurkowiana Minor, een miniatuurbibliotheek met daarin 1515 miniatuurboeken, te bewonderen.

De bibliotheek is gebouwd door Guus en Luce Thurkow. Op 1 januari 2001 besloten zij een bibliotheek voor miniatuurboeken te laten bouwen naar het voorbeeld van beroemde zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse poppenhuizen. Uitgaande van de maximale grootte van een miniatuurboek van 76 millimeter werd gekozen voor een schaal van 1 op 4.De miniatuurbibliotheek omvat twintig boekenkasten met zes planken en is verder ingericht met een aard- en een hemelglobe, een werktafel en stoel voor de bibliothecaris, een boekentrap en een standbeeld van Don Quichote, de beschermheer van de bibliotheek.

- advertentie -

De collectie is klassiek ingedeeld in rubrieken als Historia Naturalis en Musica, en een enkele meer moderne categorie als Photographia. De afdeling Erotica is achter een geheime toegang verborgen.

De inhoud van de boeken is zeer divers: van het bijbelboek Prediker tot Het kleine insektenboek van Godfried Bomans. Het oudste object in de verzameling is een kleitablet uit 1803 vóór Christus.

Guus Thurkow overleed vorig jaar en het was volgens Museum Meermanno zijn grote wens dat miniatuurbibliotheek getoond zou worden aan het publiek en bewaard zou blijven voor toekomstige generaties. Vrijdag werd de bibliotheek overgedragen aan het museum. De miniatuurbibliotheek is voorlopig beperkt toegankelijk. Iedere woensdagmiddag om 13.00 uur opent een museummedewerker de kast en toont diverse voorbeelden van miniatuurboeken.

Stedelijk Museum SchiedamHet Nationaal Museumweekend heeft dit keer ruim…
natura-docet
Foto: Natura Docet Het boek Honderd jaar Natura Docet…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: