Museum Meermanno verwerft portret naamgever

Het portret van Johan Meerman – Foto: Museum Meermanno

De collectie van Museum Meermanno in Den Haag is vrijdag uitgebreid met een portret van Johan Meerman (1753-1815), de naamgever van het museum. Het Haagse museum ontving het portret uit handen van nazaten van schoonfamilie van Meerman.

Johan Meerman, een achterneef van de baron van Westreenen, woonde in 1812 in Parijs. Hij was een van de weinige Nederlandse senatoren van het Franse keizerrijk. Hij liet zich daar portretteren door Robert Lefèvre, een schilder die diverse personen uit de entourage van Napoleon vereeuwigde.


Na zijn overlijden bleef het portret in zijn huis aan de Haagse Prinsessegracht hangen, totdat zijn weduwe, Anna Cornelia Mollerus in 1821 overleed. Alle familieportretten vererfden op haar broer, die echter alleen de schilderijen van zijn zus, een portret van eerste echtgenoot en dit portret van Meerman wilde behouden. De overige stukken kwamen in handen van Van Westreenen, die ze naliet aan het Museum Meermanno-Westreenianum dat hij bij testament aan de Staat der Nederlanden schonk.

- advertentie -

Meermans portret bleef in de familie Mollerus. De huidige eigenaren hebben besloten het aan het Museum Meermanno over te dragen, zodat het weer bij de andere portretten van leden van de familie Meerman gevoegd kan worden.

Afb: Museum van de Twintigste EeuwIn het Museum van…
Hermitage amsterdam - Foto: Luuk KramerEen flink aantal grote…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: