De 1500 jaar oude wurgdoek van Cunera

///
1 minuut leestijd
Wurgdoek van Cunena
Wurgdoek van Cunena

Museum Catharijneconvent in Utrecht exposeert vanaf 12 juni de zogenaamde wurgdoek van Cunera. Volgens de overlevering zou Cunera, de eerste vrouwelijke heilige van Nederland, met deze halsdoek zijn gewurgd.

Cunera van Rhenen, ca. 1500, Museum Catharijneconvent
Cunera van Rhenen, ca. 1500, Museum Catharijneconvent
De bijzondere halsdoek wordt geëxposeerd naar aanleiding van de presentatie van een stripboek over de heilige. De doek, die normaal in het depot is opgeslagen, dateert uit de vierde eeuw en is daarmee een van de oudste objecten uit de collectie van Museum Catharijneconvent.

Legende

Als de Schotse prinses Cunera, samen met andere maagden en pelgrims, op bedevaartsreis naar Rome vertrekt, geven haar ouders haar volgens de legende een sjaal. Op de terugreis wordt het gezelschap bij Keulen overvallen door de Hunnen. Cunera ontsnapt en vindt bescherming bij de heer van Rhenen. Maar zijn vrouw is jaloers. Zij wurgt Cunera met de halsdoek. Omdat Cunera is gewurgd en begraven in een paardenstal, wordt ze tot vele eeuwen later aangeroepen tegen keelaandoeningen en bij veeziekten. Vòòr de restauratie van de halsdoek in 1972 droeg het weefsel roest- en bloedvlekken, waaruit zou blijken dat de sjaal in de loop der eeuwen werd aangeraakt in de hoop op genezing.

Cunera werd de eerste vrouwelijke heilige van Nederland en haar halsdoek een bekend relikwie. Het koptische weefsel uit de vierde eeuw wordt sinds 1972 bewaard in Museum Catharijneconvent. De doek is zeer kwetsbaar en ligt normaal gesproken onder klimatologische omstandigheden in het depot en kan daardoor zelden tentoongesteld worden. De doek is tot en met 30 augustus te zien in de topstukkenzaal van het museum.

Stripboek

Het stripboek over de heilige is een initiatief van Stripgenootschap De Inktpot Utrecht. Het gaat om een zogenaamde fotostrip, met het museum en de wurgdoek in de hoofdrol. Er werkten tien striptekenaars aan mee, waaronder Wilma van den Bosch, tekenaar voor de Donald Duck, Joshua Peeters, tekenaar voor NRC en Jan Dirk Barreveld, tekenaar voor dagblad Metro. Het stripboek wordt op 12 juni gepresenteerd in Museum Catharijneconvent.

Preview van de Cunera-strip:

Sneakpreview stripboek de halsdoek van Cunera
Sneakpreview stripboek de halsdoek van Cunera

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie